Ialomitianu: Revenirea salariilor functionarilor va fi decisa in momentul definitivarii bugetului

Data publicarii: 02-09-2011 | HR/Cariere

Decizia privind posibilitatea revenirii in 2012 a salariilor din sistemul public la nivelul de dinainte de taierea cu 25% se va lua in momentul definitivarii proiectului bugetului de stat, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

”Noi  ne dorim revenirea salariilor in 2012, vrem sa dam diferenta si actualizarea la inflatie cat mai repede. (...) O decizie se va lua in momentul intocmirii si definitivarii bugetului de stat si inaintarii catre Parlament. Perspectiva financiara este buna, avem in strategia fiscal bugetara prevazute aceste posibilitati, dar trebuie sa facem o analiza foarte atenta si asta se va face pana in momentul definitivarii proiectului de buget”, a precizat Ialomitianu.

Acesta a adaugat ca se va tine cont si de situatia internationala, dar si de asigurarea consolidarii fiscale.

”Trebuie sa tinem seama de ce se intampla pe celelalte piete, ce se intampla cu celelalte tari, Italia, Portugalia, Spania, tari catre care se indreapta exporturile. Nu traim pe lume singuri. (...) Avem o responsabilitate de a asigura plata salariilor bugetarilor, a pensiilor si a celorlalte ajutoare sociale prevazute prin lege. Este o responsabilitate, nu pot sa ma plang dupa ca nu am bani. Trebuie sa ne asiguram si ca nu punem in pericol investitiile”, a completat ministrul.

In ceea ce priveste plata sumelor cuvenite in urma hotararilor judecatoresti, Ialomitianu a explicat ca bugetul de stat nu poate plati la nivelul la care acestea sunt inregistrate.

”Trebuie sa respectam hotararile in instanta, dar trebuie sa nu punem in dificultate bugetul. Trebuie un echilibru. (...) Este o varianta ca plata sa se faca esalonat, varianta pe care o putem suporta din 2012”, a mai spus Ialomitianu.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina anunta in luna aprilie ca in cazul profesorilor care au castigat in instanta majorarea salariala de 50%, se va tine cont de programul de esalonare stabilit prin Ordonanta 71, respectiv 34% din valoarea totala a sumelor care trebuie acordate vor fi platite in 2012 , 33% vor fi achitate in 2013 si 33% in 2014.

Potrivit datelor furnizate de Gherghina, valoarea sumelor care trebuie platite celor care au castigat in instanta majorarea salariala de 50% este de 7,5 miliarde de lei, incluzand toate categoriile de bugetari.

"Costurile pentru rambursarea sumelor obtinute din hotararile judecatoresti depind de modul in care se va face. Mai exact, daca platim totul la 1 ianuarie 2012 vom avea costuri mai mari decat daca am face aceste plati esalonat, pe intreaga durata a anului", potrivit secretarului de stat. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: