Fondul de Garantare a inceput platile catre creditorii de asigurari ai Delta Addendum Asigurari

Data publicarii: 02-09-2011 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) anunta persoanele care au de incasat sume in temeiul contractelor de asigurare incheiate cu S.C. Delta Addendum Asigurari Generale S.A. - societate de asigurare in faliment - ca se pot adresa Fondului de Garantare.

Fondul de Garantare are temeiul legal sa efectueze aceste plati incepand din 15 august, data la care hotararea instantei judecatoresti de deschidere a procedurii insolventei la societatea mentionata, pronuntata ca urmare a cererii formulate de CSA in 4 februarie, a ramas irevocabila, precizeaza CSA intr-un comunicat.

"Conform prevederilor Legii nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, Departamentul Fond de Garantare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a facut demersuri pentru a prelua dosarele de dauna deschise la societate, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare", se arata in comunicat.

Fondul de Garantare a preluat pana in prezent 565 de dosare de dauna. Acestea au fost preluate in doua transe, de la lichidatorul desemnat de societate in procedura de lichidare voluntara si, respectiv, de la lichidatorul judiciar desemnat de instanta, iar valoarea lor totala este de 1.417.183,14 lei, potrivit CSA.

In urma analizei datelor preluate, precum si a cererilor de plata deja primite, in data de 24 august Fondul de Garantare a publicat lista potentialilor creditori de asigurari.

La inceputul saptamanii curente, Fondul de Garantare a inceput sa efectueze plati in temeiul cererilor de plata primite, fiind achitata pana acum o suma totala de 61.631 lei, aferenta unui numar de 31 dosare de dauna. In perioada urmatoare, Fondul va continua efectuarea platilor pe masura primirii cererilor de plata si a analizarii lor, se mai arata in comunicat.

Potrivit procedurii reglementate de legislatia specifica asigurarilor, toate persoanele care pretind un drept de creanta impotriva societatii Delta Addendum Asigurari Generale S.A. trebuie sa se adreseze Fondului de Garantare cu o cerere de plata, insotita de documentele justificative ale creantei in vederea platii despagubirii. Cererea se formuleaza in termen de 60 de zile de la data publicarii listelor, precizeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Prin Decizia nr.24/14.01.2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 81/31.01.2011, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat retragerea autorizatiei de functionare a societatii de asigurare aflata in lichidare voluntara S.C. Delta Addendum Asigurari Generale S.A., precum si declansarea procedurii de faliment la aceasta.

La data efectuarii controlului care a condus la luarea acestei decizii, societatea mentionata avea un numar de circa 800 de dosare de dauna nelichidate. Fondul de Garantare continua demersurile pentru preluarea dosarelor care nu au fost inca predate de lichidatorul  judiciar desemnat de instanta, mai informeaza CSA. 

NewsIn