Blejnar: Un control al averilor mari poate fi functional undeva la sfarsitul lui 2012

Data publicarii: 02-09-2011 | Finante-Banci

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat joi ca un control al averilor mari poate fi functional in a doua jumatate a lui 2012, dupa ce se va depune declaratia 200, in 25 mai 2012, unde vor fi inscrise multe dintre veniturile anului 2011.

"Cred ca un control al averilor mari va fi functional undeva la sfarsitul anului 2012 sau in a doua jumatate a lui 2012, pentru ca in 25 mai anul viitor se va depune declaratia 200 la Fisc si abia dupa acea depunere a declaratiei 200, unde vor fi inscrise multe dintre veniturile anului 2011, vom putea sa extragem din baza de date si sa facem analiza de risc", a explicat Blejnar.

Acesta a mentionat ca metodele indirecte de control au devenit aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2011.

"Directia (de control a marilor averi, n.r.) este infiintata, are alocat un numar de personal, au fost create serviciile si acum colegii care deja sunt implicati in acea activitate lucreaza la aceste proceduri. Noi nu vom face o verificare pe o anumita categorie socio-profesionala, deci nu vom verifica manelistul, fotbalistul sau jurnalistul, noi vom verifica acea categorie de contribuabili pentru care, din analiza de risc, avem indiciile ca nu si-a platit impozitele si taxele", a mai spus Blejnar.

Seful ANAF a precizat ca aceasta directie a fost infiintata in urma cu 30 de zile. "Deocamdata trebuie pregatire profesionala acolo, va trebui o anumita procedura, metodologie", a mai spus Blejnar.

In luna decembrie 2010, Guvernul a modificat Codul Fiscal astfel incat veniturile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 16%. "Pentru acele persoane fizice care nu-si declara veniturile, adica sunt in situatia sa aiba venituri foarte mari si impozite 0, averi foarte mari, dar fara sa aiba venituri a caror impozitare sa se fi facut in mod legal, le transmit ca nu pot sa stea linistiti. Adica nu pot sa aiba yachturi, vile si isi petrec vacantele in locurile unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot sa justifice prin veniturile declarate", a spus atunci ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. 

NewsIn