Ialomitianu: Noul regim al penalitatilor se aplica si persoanelor fizice cu creante catre buget

Data publicarii: 02-09-2011 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor a declarat joi ca noul regim al penalitatilor de intarziere aferente creantelor administrate de ANAF se aplica si persoanelor fizice cu datorii catre bugetul de stat sau de contributii sociale, somaj sau sanatate, inclusiv pentru cei cu venituri din inchirieri sau arendari.

”Este vorba de toti contibuabilii care au datorii catre stat pana la 31 august si beneficiaza de facilitatile din noul regim al penalitatilor. (…) Se refera la creantele administrate de ANAF, inclusiv la persoanele fizice, unde avem declaratii privind dreptul de folosinta, inchiriere sau arendari, dar si la cei cu datorii catre bugetul de asigurari sociale, somaj sau sanatate”, a explicat ministrul Gheorghe Ialomitianu.

Acesta a adaugat ca regimul nu se aplica impozitelor si taxelor locale.

”Impozitele si taxele locale sunt administrate de consiliile locale, iar aceste consilii pot hotari sa acorde aceste facilitati. In cadrul primariilor avem directii de impozite si taxe care functioneaza in subordinea consiliilor locale”, a precizat ministrul Finantelor.

La randul sau, directorul din cadrul MFP Doru Dudas a precizat ca regimul vizeaza ”obligatiile tuturor contribuabililor catre bugetul de stat sau cel al contributiilor sociale, obligatii administrate de Ministerul Finantelor prin ANAF”.

Ialomitianu a anuntat ca modificarile Codului Fiscal vizeaza un regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.

Astfel, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza.

In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere, corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante se realizeaza prin anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31 decembrie si reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30 iunie 2012. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: