Sase tone de gunoaie adunate in cadrul celei de-a doua editii a programului Gratar Curat 2011

Data publicarii: 05-09-2011 | Mediu

Finalul proiectului a fost marcat printr-o cursa de plute din PET-uri construite de voluntarii implicati in proiect

Peste sase tone de gunoaie au fost adunate din principalele zone de picnic si petrecere a timpului liber din Romania in cadrul celei de-a doua editii a proiectului "Gratar curat”, organizat de Asociatia MaiMultVerde cu sprijinul Golden Brau. Proiectul are ca scop responsabilizarea participantilor la activitatile de recreere in natura, in special gratar, in legatura cu importanta pastrarii curateniei in aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

Finalul celei de-a doua editii a programului "Gratar Curat” a fost marcat printr-o cursa de plute din PET-uri pe Lacul Baneasa. In cursa s-au intrecut sase plute construite de voluntarii implicati in proiect. Acestia au folosit pentru construirea plutelor aproximativ 7000 de PET-uri, lemn, sfoara si panza. Echipele au reprezentat cele sase zone in care s-a desfasurat proiectul (Arad, Braila, Galati, Craiova, Iasi, Bucuresti) si au fost formate din 36 de voluntari MaiMultVerde si vedete-capitan. 

Vedetele care au raspuns prezent la cursa au fost Alina Puscas, Gina Maican, Antonia Ionescu si Andrei Aradits, actori in serialul "Narcisa salbatica”, Mihaela Calin, Crina Abrudan (Antena 1) si Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde. Sustinator al vedetelor a fost Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu.

Castigatorii cursei de plute din PET-uri au fost: echipa din Iasi condusa de Alina Puscas si Gina Maican - locul I, Braila condusa de Antonia Ionescu - locul II si Galati condusa de Mihaela Calin - locul III. Plutele vor fi expuse intr-unul din parcurile din Bucuresti timp de o luna, iar ulterior toate materialele din componenta plutelor vor fi duse la centrele de colectare pentru reciclare. 

Programul "Gratar Curat” a mobilizat pana in prezent, in cele doua editii, peste 600 de voluntari din toata tara. Acestia au strans peste 20 de tone de gunoaie lasate in urma de participantii la activitatile de recreere in natura. Editia a doua a proiectului a scos in evidenta scaderea semnificativa a cantitatii de deseuri din zonele vizate, dovedind ca actiunile repetate de responsabilizare a participantilor la activitati de recreere dau rezultate.

"Estimam acest lucru si la inceputul celei de-a doua editii a "Gratar Curat” si ne bucura sa putem constata la final ca programul este una dintre initiativele in care cifrele mai mici inseamna rezultate mai bune. Mai putine gunoaie inseamna conditii mai bune de petrecere a timpului liber in natura. Finalul editiei 2011 ne bucura si reuseste sa rasplateasca eforturile depuse de cei implicati in proiect”, a declarat Ana-Maria Tasu (Muresan), Corporate Relations Manager, Heineken Romania. 

"Chiar daca spun o banalitate, uneori este util sa repeti ca 1 si cu 1 fac 2. Locul gunoaielor nu este in natura, ci la cosul de gunoi”, a spus Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde. 

Activitatile proiectului "Gratar curat” s-au desfasurat pe perioada verii, la ele participand peste 170 de voluntari. Acestia, alaturi de reprezentantii Golden Brau au stat de vorba cu mii de picnicari in incercarea de a-i convinge ca un gratar bun este un gratar curat si le-au dat saci de plastic pentru colectarea resturilor de la gratar. Actiunile de curatenie si informare a grataragiilor s-au desfasurat in 6 locuri importante de organizare de gratare: Snagov (Complex Astoria), Iasi (Padurea C.A. Rosetti), Galati (Padurea Garboavele), Braila (Padurea Lacul Sarat), Arad (Padurea Ceala), Dolj (Padurea Bucovat).