Dezvoltatorul Cathedral Plaza vrea sa-l dea in judecata pe Oprescu si sa ceara daune de 70 mil. euro

Data publicarii: 06-09-2011 | Imobiliare

Dezvoltatorul cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif din Capitala, Millennium Building Development, va depune plangere penala contra primarului Sorin Oprescu, pentru abuz in serviciu, si va solicita municipalitatii, pentru actele abuzive ale edilului, daune in valoare de 70 de milioane de euro.

Daunele reprezinta despagubirea pentru cazul in care tranzactia incheiata de investitor cu privire la constructia Cathedral Plaza nu va putea fi finalizata pana la sfarsitul acestui an din cauza sicanelor facute de primarul general. La aceasta suma se vor adauga, spun reprezentantii dezvoltatorului, taxele si impozitele platite la bugetul local si de stat, costurile pentru conservarea Cathedral Plaza si alte sume pentru acoperirea integrala a prejudiciilor suferite.

Demersurile intentionate de dezvoltator sunt urmarea faptului ca edilul-sef al Capitalei a trimis o "instiintare" prin care someaza Millennium Building Development sa demareze procedurile de desfiintare a cladirii situata pe strada General Berthelot nr. 11-15.

Dezvoltatorul afirma ca "instiintarea trimisa de Oprescu, dincolo de faptul ca nu respecta dispozitiile legii privind forma si continutul actelor care pot fi emise de un primar si prin urmare nu produce niciun fel de efecte juridice, este hazardata si nu are niciun temei real".

Millennium Building Development precizeaza, in acest context, ca toate contractele de concesiune sunt valabile si nu exista niciun motiv pentru rezilierea lor. "Terenul pe care s-a construit cladirea este in proportie de peste 90% in proprietatea privata a investitorului, doar 186 de metri patrati fiind in proprietatea Primariei Generale a Municipiului Bucuresti si concesionati legal investitorului. In plus, constructia s-a facut in baza unei autorizatii emisa de Primarul Sectorului 1, in baza planului de urbanism general si a mai multor planuri de urbanism zonal, documente adoptate de catre Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Autorizatia de constructie a fost valabila pe toata durata lucrarilor si si-a incetat efectele inainte de anularea ei, prin finalizarea lucrarilor. Prin urmare, anularea autorizatiei este tardiva si fara efect, constructia fiind receptionata si intabulata conform legii. Constructia a respectat toate regulamentele urbanistice in vigoare, s-a incadrat si se incadreaza in conditiile urbanistice", mai spun cei de la Millennium Building Development.

Gestul primarului, considera dezvoltatorul, arata dispretul lui Oprescu pentru dreptul la proprietate privata, drept garantat de Constitutie. "Domnia sa stie foarte bine ca 'instiintarea' de demolare este un act nelegal, abuziv si care nu poate avea efectul dorit de emitent. Demolarea constructiei este in afara oricarei discutii in absenta unei decizii judecatoresti", subliniata reprezentantii Millennium Building Development.

Potrivit dezvoltatorului, primarul general nu este la primul abuz savarsit impotriva investitorului Millennium Building Development, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 constatand deja ca actele prin care s-a incercat, in 2009, oprirea lucrarilor de constructie au fost emise cu incalcarea legii.

In octombrie 2009, Oprescu a anuntat ca a somat Millenium Building Development sa sisteze lucrarile la Cathedral Plaza, pentru ca autorizatia de constructie eliberata de Primaria sectorului 1 ar fi expirat la 14 iunie. In replica, dezvoltatorul blocului turn de langa Catedrala Sf. Iosif a precizat ca Inspectoratul de Stat pentru Constructii a constatat legalitatea autorizatiei detinute.

Cladirea Cathedral Plaza este motivul unui scandal vechi de cativa ani intre Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.

Proiectul de constructie a Cathedral Plaza a inceput in 1998 pentru o cladire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, avand 19 etaje, parter si patru niveluri subterane.

Controversele legate de cladire au aparut dupa ce arhiepiscopul Ioan Robu, care isi daduse initial acordul pentru proiect, a anuntat ca nu mai este de acord cu acesta. Incepand cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a trimis numeroase scrisori si a facut diverse sesizari catre organele in masura sa opreasca aceasta constructie.

La inceputul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ca institutia pe care o conduce are o culpa acumulata in timp, ca urmare a cedarii la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, cladire a carei construire nu ar fi fost posibila fara insistentele arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci ca, in mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeasi insistenta daramarea ei. Paleologu mai spunea ca nu intelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire si care acum arunca piatra in actualul ministru al Culturii. "La vremea cand se decidea avizul de construire a cladirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, intr-o scrisoare adresata ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, insa, nu absolva statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului, forma actuala a constructiei Cathedral Plaza se datoreaza chiar arhiepiscopului, care a agreat si chiar a laudat solutia arhitecturala aleasa in urma solicitarilor sale imperative.

La 28 octombrie 2010, a fost incheiat procesul-verbal de receptie a cladirii Cathedral Plaza, imobilul intrand astfel in domeniul public. 

NewsIn