Economia Romaniei va stagna sau chiar va scadea in urmatoarele sase luni-sondaj TMC

Data publicarii: 06-09-2011 | Economie

Cei mai multi analisti si economisti chestionati de The Money Channel (TMC) cred ca economia Romaniei va stagna sau chiar va scadea in urmatoarele sase luni, iar in privinta leului estimeaza ca va fi la un nivel similar cursul euro-leu cu cel din prezent.

Astfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de The Money Channel, indicele de incredere al analistilor si brokerilor, calculat de The Money Channel, a scazut puternic in august, de la 38,5 puncte in iulie la -6,2 puncte luna trecuta. Temperarea puternica a opiniilor pozitive este atribuita, in mare parte, incertitudinilor de pe pietele internationale, care ar putea afecta direct economia Romaniei pe diferite canale, mai ales cel al exporturilor.

Pe de alta parte, indicele care masoara perceptia reprezentantilor mediului de afaceri s-a imbunatatit usor in august fata de iulie. Aproximativ o treime dintre managerii, consultantii si oamenii de afaceri chestionati anticipeaza expansiune economica, jumatate vorbesc de stagnare si restul de contractie.

Divergenta de opinie dintre analisti si mediul economic ar putea fi pusa pe seama portofoliului unor companii, care inca mai au comenzi si anticipeaza venituri in viitor. In schimb, asteptarile pesimiste ale analistilor se bazeaza preponderent pe date statistice si pe deteriorarea moralului la nivel mondial.

Concomitent cu deteriorarea asteptarilor macroeconomice, opiniile pozitive despre leu au scazut puternic. Astfel, doua treimi din respondentii la sondajul The Money Channel cred ca, peste sase luni, cursul euro-leu va fi la un nivel similar cu cel din prezent.

La editia din august a indicilor The Money Channel au participat 33 de analisti, brokeri, economisti, directori, consultanti, care au fost chestionati in perioada 29 august-2 septembrie. 

NewsIn