Borbely:Daca sunt convins ca nu va polua voi propune Guvernului avizul de mediu pentru Rosia Montana

Data publicarii: 07-09-2011 | Mediu

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a spus marti, la Pitesti, ca va da avizul de mediu pentru Rosia Montana atunci cand investitorii in proiect il vor convinge suta la suta ca activitatea nu polueaza mediul, informeaza corespondentul NewsIn.

"Exista o poveste foarte cunoscuta, nu stiu daca la romani e, la maghiari e, povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata. (...) Si aceasta Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata. Daca un stat da o licenta in 2007-2008, pai da acea licenta ca sa se faca minerit acolo, cum s-a facut de 2.000 de ani. Cum faci acel minerit? Sa corespunda celor mai inalte standarde din Uniunea Europeana, sa nu contravina nicidecum acelor criterii, sa nu contamineze si sa nu polueze mediul”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Borbely a mai spus ca doar atunci cand va fi pe deplin convins ca respectiva investitie nu va polua o sa propuna Guvernului hotararea pentru avizul de mediu. 

"Eu am spus acelasi lucru de cand am preluat acest minister, ca daca sunt convins suta la suta ca nu va polua aceasta investitie, atunci o sa propun catre Guvern hotararea prin care sa se dea aviz de mediu. In momentul de fata suntem in discutii cu investitorul. (...) Ce intereseaza pe toata lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, daca se va produce o surpare, ceva, (...)apa de acolo va fi poluanta pentru raurile din Romania, Ungaria si Serbia sau nu”, a adaugat Borbely. 

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a mai precizat ca, deocamdata, nu a fost multumit de propunerea investitorilor de reducere a procentului de concentratie de cianura la jumatate.

"In momentul de fata, procentul de concentratie de cianura maxim admis in Uniunea Europeana este de 10 ppm, investitorii au propus reducerea la jumatate, eu nu am fost multumit si le-am cerut sa reduca si sa-mi demonstreze ca atunci cand ajunge sterilul in acest lac de acumulare, practic nu mai poate fi masurat. (...) Daca ei pot sa-mi demonstreze acest lucru, mergem mai departe”, a concluzionat Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely s-a aflat, marti, intr-o vizita la "Statia de tratare a Namolului, Solului si Apei” din Comuna Oarja, judetul Arges. In aceasta statie se deruleaza proiectul "Eliminarea deseurilor si ecologizare haldelor de namol-Arpechim, Pitesti". 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: