Euro nu ar fi trebuit sa existe - Vezi cat ar plati o tara sa iasa din zona euro

Data publicarii: 07-09-2011 | International

Un raport al bancii elvetiene UBS arata ca uniunea monetara din Europa, in forma in care exista in prezent, nu ar fi trebuit sa existe. Acum insa, o iesire din zona euro ar fi mult prea costisitoare, chiar daca unele state ar incerca acest lucru, arata raportul.

Expertii bancii UBS, Stephane Deo, Paul Donovan si Larry Hatheway au publicat, marti, un raport care arata ca, in forma actuala, uniunea monetara nu functioneaza, iar, pe viitor, va avea nevoie de schimbari, informeaza Business Insider.

Euro nu poate sa dispara, ar fi prea costisitor

In acest moment, ar fi insa imposibil ca uniunea monetara sa se destrame, mai arata raportul, pe motiv ca ar fi mult prea costisitor ca un stat din zona euro sa renunte la moneda europeana.

Consecintele ar putea fi falimentul institutiilor statului, al companiilor, prabusirea sistemului bancar sau o prabusire a comertului la nivel international. Nici posibilitatea unei denominari nu ar ajuta un stat, arata raportul.

Daca o tara cu o economie slaba ar incerca sa iasa din zona euro acum, ar costa fiecare cetatean din aceasta tara intre 9.500 de euro si 11.500 de euro, doar in primul an. Ulterior, suma ar ajunge la 3.000-4.000 de euro de persoana. Tara ar avea de platit de la 40 pana la 50% din PIB in primul an.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: