Bidian (Kiwi Finance): Restrictionarea creditarii in valuta a populatiei va ieftini creditele in lei

Data publicarii: 08-09-2011 | Finante-Banci

Proiectul BNR de restrictionare a creditarii in valuta a populatiei va repozitiona piata bancara din Romania ca moneda de creditare, de la euro catre lei, astfel ca in 2012 vom asista la o scadere a dobanzilor la creditele in lei, a declarat pentru NewsIn seful brokerului financiar Kiwi Finance.

"Anul 2012 va fi anul repozitionarii bancilor, ca moneda de creditare. Ne asteptam la o micsorare a diferentialului de dobanda intre euro si lei in ofertele bancilor, anul viitor, care va avea drept consecinta scaderea dobanzilor la depozite in lei in primul rand, ca apoi sa scada si pentru creditele in lei", a declarat presedintele brokerului financiar Kiwi Finance, Anca Bidian.

De asemenea, vanzatorii de pe piata imobiliara vor incepe sa afiseze preturile in lei, considera seful Kiwi Finance, "fenomen care se intinde in general pe o perioada de 6-8 luni".

Bidian sustine ca, in ceea ce priveste creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca, care vor fi restrictionate la cinci ani de la 20-25 ani, cat este media pe piata in prezent, vor fi accesate sume mai mici, de ordinul miilor de euro. "Se pune intrebarea cu privire la disponibilitatea clientilor de a aduce garantie pentru astfel de sume finantate. Drept urmare, vad o scadere abrupta pe acest segment de produse", a mai spus reprezentantul Kiwi Finance.

Potrivit unui proiect de regulament publicat marti pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

"Creditele de nevoi personale negarantate vor fi restrictionate la cinci ani de la un maximum de 10 ani in prezent. Acestea au migrat in mod natural catre lei, inca de anul acesta, deci aici nu va fi o scadere mare. Va fi o scadere in ceea ce priveste valoarea unui credit mediu, dar nu neparat ca numar de clienti care vor putea accesa un astfel de imprumut", a mai spus Anca Bidian.

Potrivit proiectului BNR, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. 

NewsIn