Proiectul BNR va avea un impact negativ asupra creditarii populatiei, sustin economistii

Data publicarii: 08-09-2011 | Finante-Banci

Regulamentul BNR privind restrictionarea imprumuturilor in valuta vine cu masuri care intaresc normele de creditare si restrang sumele acordate de banci, astfel ca va exercita un impact negativ asupra creditarii, sustin economistii contactati de NewsIn.

"Aceste masuri intaresc normele de creditare si restrang sumele imprumutate, precum si clientii care se incadreaza in noile limite stabilite de BNR. Efectul acestor norme va fi mixt: pe de-o parte vor preveni o eventuala politica de creditare imprudenta din partea bancilor care doresc sa acumuleze rapid cota de piata sau sa-si majoreze profiturile, neglijand riscurile aferente, dar pe de alta parte vor exercita un impact negativ asupra creditarii populatiei, in special asupra creditelor de consum, care vor putea fi obtinute doar pe baza de garantii, ceea ce va scadea atractivitatea acestora, precum si costul acestora in cazul necesitatii de achizitie a politelor de asigurare", a declarat economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila.

De asemenea, reprezentantii OTP Bank Romania sustin ca, in ceea ce priveste relansarea activitatii de creditare, noile conditii cu siguranta nu ajuta prea mult. Potrivit acestora, bancile se confrunta in continuare cu o cerere scazuta pentru noile imprumuturi, iar numarul de clienti solvabili a scazut "dramatic" ca urmare a aprecierii valutelor si a deprecierii garantiilor. "Cu siguranta, noul regulament BNR va avea un impact semnificativ, in principal asupra imprumuturilor de consum", mai spun reprezentantii OTP Bank Romania.

Totodata, reprezentatii bancilor declara ca proiectul BNR are o serie de parti bune, mai ales in ceea ce priveste prudentialitatea, dar si altele mai putin bune, cum ar fi o scadere a activitatii de creditare.

Astfel, Melania Hancila sustine ca printre efectele pozitive se numara, in primul rand, o protectie mai mare pentru clienti, iar un alt efect pozitiv este un risc mai mic de neplata al creditelor.

Aceasta mentioneaza ca, daca scad creditele neperformante, scad si cheltuielile bancilor, deci, pe termen mediu, vom avea un efect benefic asupra profitabilitatii sistemului bancar. Ca efecte mai putin bune ar putea fi scaderea sumelor pe care bancile le pot imprumuta clientilor. Creditele de consum in valuta sunt principala tinta a noului regulament, iar alternativa - creditul de consum in lei, este mai costisitoare.

Reprezentantii OTP Bank Romania sustin ca partea buna si scopul principal al acestei initiative este o activitate de creditare sanatoasa in Romania, "ceea ce este usor de inteles".

Acestia sustin ca, cel mai probabil, impactul negativ va consta in faptul ca bancile vor inregistra o reducere a afacerilor pe partea de creditare a persoanelor fizice, care ar putea afecta consumul si piata imobiliara, in perioada urmatoare, segmentele care au cea mai mare nevoie de recuperare ca urmare a crizei.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine ca demersul BNR vine in continuarea celor de pana acum, prin care a dorit o limitare a creditarii in valuta pentru debitorii neacoperiti la riscul valutar.

"Proiectul de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice se incadreaza in  preocuparile existente la nivel european cu privire la limitarea indatorarii persoanelor fizice neacoperite la riscul valutar (reglementari similare s-au adoptat/se vor adopta si in cazul altor tari). In plus, in Romania, noul regulament vine pe un cadru existent deja de ani de zile (de dinainte de criza) de limitare a creditarii in valuta pentru debitorii neacoperiti la riscul valutar. Noul regulament intentioneaza sa rafineze si sa intareasca anumite reglementari existente de multi ani, in special printr-o diferentiere mai puternica a creditului de consum acordat debitorilor neacoperiti la riscul valutar", a spus Ionut Dumitru.

Acesta sustine ca propunerile au mai degraba un caracter prudential si vor preveni, mai mult decat o faceau pana acum reglementarile deja existente, supraindatorarea debitorilor care doresc sa se imprumute intr-o alta moneda decat cea in care au venituri. In principiu, conditiile de creditare a populatiei prin credite ipotecare vor ramane cam aceleasi, anumite limitari suplimentare aparand doar in cazul creditului de consum.  

NewsIn