Cum va influenta noul Cod Civil contractele de credit incepand de la 1 octombrie. Avocatii atrag atentia asupra unor posibile capcane

Data publicarii: 09-09-2011 | Finante-Banci


Romanii care au credite ar putea fi chemati de banci sa semneze acte aditionale, dupa 1 octombrie, data de la care vor intra in vigoare prevederile noului Cod Civil, potrivit reprezentantilor institutiilor de credit. 

"Luam in calcul posibilitatea ca persoanele care au contracte de credit sa semneze acte aditionale. Ar putea fi un nou capitol la vechiul contract sau se vor modifica anumite clauze contractuale. Prevederile ope legis (prin puterea legii) se vor aplica fara modificarea contractelor in derulare", a explicat pentru gandul Mirela Iovu, vicepresedinte CEC Bank.

Prin noul Cod Civil, clientii urmeaza sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii, sunt de parere reprezentantii casei de avocatura Reff & Asociatii. In plus, noul Cod Civil va influenta considerabil relatia dintre banci si imprumutati.

Atentie la posibilele interpretari!

"Potrivit prevederilor art. 2184 din Noul Cod Civil, titularul contului curent poate sa dispuna in orice moment de soldul creditor al contului, cu respectarea termenului de preaviz, daca acesta a fost convenit de parti. Astfel cum este redactata, clauza poate fi interpretata drept o reglementare imperativa a dreptului titularului de cont de a dispune de banii aflati in cont, prevedere de la care nu s-ar putea deroga contractual. Intr-o astfel de situatie, fondurile acordate in baza unui contract de credit pentru un anumit scop, ar putea fi utilizate de titularul contului in mod discretionar", a explicat pentru gandul Irina Albusel, Senior Associate Reff & Asociatii.

Integral in Gandul