Saramet: Noile norme BNR ar putea dubla numarul de crereri pentru Prima Casa

Data publicarii: 12-09-2011 | Imobiliare

 

Presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a declarat sambata ca noile norme BNR, care restrictioneaza creditele in valuta, ar putea duce la dublarea solicitarilor pentru Prima Casa in primele trei luni dupa aprobarea acestora si la o accelerare a epuizarii plafonului cu cateva luni.

"Asa cum se misca lucrurile, eu estimez ca undeva la finalul anului 2012 s-ar putea epuiza plafonul. In orice caz nu spre 2013. Dar, pe fondul acestor norme care sunt restrictive pentru alternativele unora de a accesa credite ipotecare, s-ar putea ca revina mai multi catre Prima Casa, inclusiv cei cu venituri mai mari si atunci plafonul sa se consume mai repede. S-ar putea sa se reduca cu cateva luni, in sensul ca daca astazi primim in medie 100-110 dosare, cel putin in primele trei-patru luni dupa eventualitatea aprobarii normelor sa creasca la 180-200 de dosare, dupa care sa revina la normal", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii ( FNGCIMM).

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului, potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat marti pe pagina de internet a BNR. Totodata, pentru finantarile imobiliare in euro solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul celor in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

NewsIn