Bogdan Olteanu (BNR): Punctele noastre de vedere se regasesc in buna masura in textul Codului Civil

Data publicarii: 13-09-2011 | Finante-Banci


Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat marti ca institutia a fost consultata in procesul de elaborare a Codului Civil si ca punctele de vedere ale acesteia se regasesc in textul Codului.

"Ma bucur sa remarc buna colaborare pe care am avut-o cu Ministerul Justitiei pe tema Codului Civil. Am fost consultati pe chestiunile care vizeaza sistemul bancar, ne-am spus punctele de vedere si acestea se regasesc in buna masura in textul Codului si in cel al legii pe punere in aplicare a Codului Civil. O serie de mecanisme bancare isi regasesc reglementarea aici: contractul de cod bancar, depozitul bancar, facilitatea de credit", a spus Bogdan Olteanu cu ocazia colocviului "Implicatiile noului cod civil asupra sistemului financiar - bancar”.

Olteanu a declarat ca apar institutii noi, precum trust-ul din dreptul anglo-saxon, fiducia cum i se spune la noi. In primul rand, fiduciar va fi banca.

"Noul Cod este un Cod al acestui secol, potrivit relatiilor sociale, potrivit societatii romanesti europene de secol 21. Asemenea Codului precedent cu un secol si jumatate in urma si acesta are vocatia de a duce societatea inainte, de a consacra reguli si mecanisme modernizatoare. Al doilea element pe care vreau sa il subliniez este masura. Nu numai ca acest Cod a fost lucrat de ani buni, de somitati ale domeniului, dar a fost supus unor revizuiri succesive. El nu apare din neant, isi pune temeliile pe obiceiuri, pe uzante, pe institutii consacrate ale locului. Va fi o legiuire moderna, dar bazata pe valori acceptate ale societatii", a mai spus Bogdan Olteanu.

Acesta a adaugat ca noul Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie, va inlocui si abroga Codul Comercial de la 1887, la randul sau un pilon ce a stat la baza Romaniei moderne.

 

NewsIn