Scaderea inflatiei lasa loc BNR sa ieftineasca creditarea in lei. De ce nu poate fi dobanda la creditele in lei 5% pe an?

Data publicarii: 13-09-2011 | Finante-Banci



Lucian Anghel, economist-sef al BCR: Pana acum nu vedeam nici reducerea dobanzii-cheie, nici diminuarea RMO. Acum incep sa vad cu o probabilitate mai mare si reducerea dobanzii si reducerea rezervelor.
Preturile au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a anului agricol bun, dar si a diminuarii cererii.

Continuarea trendului de scadere a inflatiei in august este o veste foarte buna, iar Banca Nationala este asteptata sa reduca cat mai repede dobanda-cheie, ramasa neschimbata de mai bine de un an de zile, pentru a impulsiona creditarea in lei.
Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, in conditiile ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%, la jumatate fata de nivelul din primavara.

Dupa majorarea TVA din vara anului trecut, de la 19% la 24%, care a lovit economia in plin, inflatia a crescut puternic mentinandu-se pe palierul lui 7% in fiecare luna. In mai 2011 inflatia a atins un varf de peste 8,4%, iar din iunie trendul inflatiei s-a inversat, amploarea scaderilor din ultimele doua luni luand prin surprindere piata si analistii.

 

Integral in Zf.ro.