Bancile, cauza unei crize care ar face-o pe cea din anii '30 sa para o gluma

Data publicarii: 13-09-2011 | Finante-Banci



Unele banci europene se finanteaza din ce in ce mai greu, dupa ce problemele zonei euro au nascut o neincredere puternica in soliditatea sistemului. Dar nu doar lipsa de incredere pune pietele financiare in pericol, ci si faptul ca multe din problemele de dinainte de criza nu au fost rezolvate. Pana la urma, tot populatia s-ar putea sa plateasca.



"Multe banci nu ar supravietui daca ar trebui sa-si reevalueze la nivelul pietei datoriile suverane din bilanturi”, spune Joseph Ackerman, seful Deutsche Bank. "Ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca 'noua normalitate' e caracterizata de volatilitate si incertitudine. Asta imi aduce aminte de toamna lui 2008”.

 

Declaratiile de saptamana trecuta ale neamtului sunt cu siguranta destul de inspaimantatoare, mai ales ca vin de la unul dintre cei mai importanti bancheri ai Europei.

 

Ackerman spune, practic, ca daca s-ar marca la piata detinerile de datorie suverana ale bancilor europene, multe ar da faliment. Mai mult, situatia de acum aduce aminte de momentul la care a cazut Lehman Brothers.  Mai multe banci europene au beneficiat de ajutoare financiare din partea statelor, din banii contribuabililor, imediat dupa falimentul Lehman, cand criza financiara a rupt pietele.

Integral in Money.ro.