Topul tarilor care nu au simtit recesiunea: Nu China este pe primul loc in topul cresterilor economice

Data publicarii: 13-09-2011 | Diverse



Economiile lumii sunt in prezent interconectate, iar schimburile comerciale dintre ele extrem de puternice, ceea ce le face vulnerabile in fata riscului de contagiune. Prin urmare, criza financiara care a debutat in vara lui 2007 in Statele Unite a cuprins pietele din intreaga lume. In anii care au urmat, majoritatea economiilor s-au contractat sau si-au incetinit simtitor cresterea economica.

Cu toate acestea, exista economii care au performat foarte bine si in conditii de criza. China, economia care a uimit intreaga lume cu viteza cu care creste, nu se afla insa decat pe locul trei la capitolul crestere economica medie in perioada 2008-2010, in urma mult mai modestelor Qatar si Etiopia, conform datelor Bancii Mondiale. In acest top prima tara din zona euro, Polonia, se afla abia pe locul 62 din 215 state luate in calcul. De altfel, Polonia este si singura tara din UE a carei economie nu s-a contractat in cei trei ani de criza.

Evolutia din ultimii ani a PIB-ului Qatarului se datoreaza cresterii pretului petrolului, exporturile de petrol si de gaze naturale reprezentand 70% din veniturile totale obtinute de guvernul tarii. Resursele de petrol si gaze au tranformat acest stat din Orientul Mijlociu in tara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor si cu cea mai mica rata a somajului din lume. In contextul crizei financiare, autoritatile din Qatar au protejat sectorul bancar prin investitii directe. Mai mult, prin organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, se vor dezvolta ample proiecte de infrastructura, precum reteaua de metrou si autostrada care va lega tara de Bahrain, un alt stat mare exportator de petrol din regiune.

Integral in Zf.ro.