Cea mai mare banca din Franta vinde active de 70 de miliarde de euro

Data publicarii: 14-09-2011 | Finante-Banci

 


Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas, a anuntat un plan de vanzare a activelor riscante, in valoare de 70 miliarde de euro (95,7 miliarde de dolari) pentru a atenua temerile investitorilor referitoare la gradul de indatorare si finantarea bancilor franceze, transmite Reuters.

Bancile franceze s-au confruntat in ultimele luni cu vanzari masive ale actiunilor lor la bursa deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea bancilor europene de la inceputul verii si a majorat costurile de finantare, in special in dolari, de pe pietele americane.

Cea mai mare banca din Franta a anuntat miercuri ca prin vanzarea de active isi va reduce activele bilantiere cu aproximativ 10%. De asemenea BNP Paribas isi va reduce necesitatile de finantare in dolari cu 60 miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2012.


Anuntul BNP Paribas vine dupa ce in urma cu doua zile rivala Societe Generale raportase un plan similar de vanzare de active, in valoare de 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari), pentru a atenua temerile investitorilor privind situatia financiara a bancii. Actiunile SocGen au scazut cu 64% fata de nivelul din februarie din cauza temerilor de pe piete privind evolutia crizei datoriilor din zona euro. In acest context, au aparut diverse zvonuri potrivit carora SocGen ar putea fi fortata la o fuziune cu rivala BNP Paribas sau banca italiana UniCredit.

Integral in Capital.ro.