Criza datoriei: Robert Zoellick, favorabil unei uniuni bugetare in zona euro

Data publicarii: 15-09-2011 | Diverse


Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat miercuri ca fara o uniune bugetara suprastatala, zona euro nu va reusi sa rezolve criza datoriei publice cu care se confrunta, relateaza AFP.



'Economia mondiala a intrat intr-o noua zona periculoasa cu putina marja de manevra in momentul in care tarile europene sunt confruntate cu adevaruri dificile privind responsabilitatile impartite ale monedei unice', a declarat Zoellick intr-un discurs sustinut la Washington, al carui text a fost transmis presei. 


'Nu este responsabil din partea zonei euro sa promita supunere unei uniuni monetare fara a accepta fie o uniune bugetara care sa faca uniunea monetara viabila, fie consecintele pentru membrii sai necompetitivi si puternic indatorati', a adaugat el. 


'Daca Europa, Japonia si SUA nu pot sa faca fata responsabilitatilor cu care se confrunta, se vor impovara suplimentar nu numai pe ele, ci si economia mondiala', a apreciat presedintele institutiei de ajutor pentru dezvoltare. 


'Timpul improvizatiei s-a terminat. Daca nu devansam evenimentele, daca nu ne adaptam la schimbari, daca nu ne ridicam deasupra tacticilor politice pe termen scurt, daca nu recunoastem ca odata cu puterea vine responsabilitatea, atunci vom fi dusi de curenti periculosi', a adaugat presedintele BM. 


Contrar optimismului exprimat in SUA si Europa la momentul respectiv, BM a avertizat in ianuarie ca economia mondiala risca sa cunoasca o incetinire in 2001, din cauza amplorii datoriei acumulate in Occident, noteaza AFP. 

Sursa: Agerpres.ro.