BNR ii raspunde lui Patriciu: Bancile vor sa dea credite, majoritatea cererilor insa nu sunt solvabile

Data publicarii: 16-09-2011 | Finante-Banci



 

BNR respinge criticile formulate de omul de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca sistemul bancar este diversificat si a fost deja restructurat, ca bancile primesc bani de la companiile-mama, au lichiditati si vor sa finanteze firmele, iar creditele neperformante sunt acoperite integral de garantii.




Patriciu a declarat miercuri ca sistemul bancar romanesc ar trebui restructurat "de la cap la coada", astfel incat sa existe mai multe categorii de astfel de institutii, printre care si banci mici de economii, locale, adaugand ca in ultimele luni sucursalele bancilor straine din Romania "trimit bani acasa" si prefera sa finanteze Guvernul, nu sistemul privat.


In replica, banca centrala sustine ca sistemul bancar a fost deja restructurat "de la cap la coada" si ca a ajuns sa fie "modern si eficient", cu o solvabilitate ce trece de 14%, peste normele internationale.


"In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit. Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite; si 2957 de case de ajutor reciproc. Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale", arata BNR intr-un comunicat. 

Integral in Zf.ro.