Laszlo Borbely: Taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor nu se desfiinteaza

Data publicarii: 16-09-2011 | Auto


  

Taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor nu se desfiinteaza, eventual se va reduce cu circa 25%, a declarat joi, la Drobeta Turnu Severin, ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely.



Potrivit sursei citate, in Romania trebuie sa functioneze principiul ''poluatorul plateste". 


"Taxa va ramane in vigoare. Totodata Programul Rabla va continua. In 2010 au fost scoase din uz circa 190.000 de autovehicule, actiune pentru care am alocat de la fondul de mediu aproximativ 700 milioane lei", a afirmat Borbely. 


In context, el a precizat ca actul normativ care reglementeaza taxa de prima inmatriculare si prin care toata lumea trebuie sa o plateasca, indiferent daca masina este noua sau veche, este agreata de Comisia Europeana. 


"Pana la sfarsitul lunii septembrie vom analiza si vom veni cu o solutie daca trebuie sa modificam sau nu legea referitoare la aceasta taxa. Toate ministerele trebuie sa isi exprime punctul de vedere", a spus Borbely. 


El a mai aratat ca in anul 2011 circa 120.000 autovehicule vor fi casate, fapt care va conduce la protejarea eficienta a mediului inconjurator. 


Guvernul a adoptat, recent, noul proiect de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea cu pana la 25 procente a taxei fata de forma initiala. 


In cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii vor putea solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. 


Potrivit actului normativ, care are la baza principiul 'poluatorul plateste', taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. 


Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei vanzari. 


Taxa auto se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului. 

Sursa:Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: