Valeriu Tabara: Peste 70% din productia romaneasca de grau de anul acesta are o calitate exceptionala

Data publicarii: 19-09-2011 | Afaceri

Peste 70% din productia romaneasca de grau de anul acesta are o calitate exceptionala pentru panificatie, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, prezent la Festivalul Agricol de la Dezesti, ajuns la cea de-a IV-a editie.

'Am mai avut ani cu productie agricola mare, insa niciodata productia nu a avut asa o calitate buna. Avem judete unde 100% productia este pentru panificatie. La fel se intampla si in cazul strugurilor pentru vin, a florii soarelui, a orzoaicei, a orzului, sau a rapitei. Toate sunt la un nivel calitativ de exceptie, extrem de bune pentru piata interna sau externa', a afirmat ministrul Valeriu Tabara. 

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii sustine ca nu se poate vorbi despre o ieftinire a pretului painii, deoarece acesta nu este legat de pretul graului. 

Pentru a exemplifica, Valeriu Tabara a precizat ca in 2010 graul a inceput sa se valorifice de la 35 de bani, dupa care a urcat pana la 85 de bani, iar pretul painii nu a oscilat. 

'Pe de alta parte, eu ma tem de preturile prea mici la producator pentru ca o scadere a preturilor la acesta, a materiei prime, inseamna o scadere a producatorului agricol de a produce. Uitati-va in ce conditii trebuie sa semene el in aceasta toamna. Costurile lui acum sunt net superioare pentru realizarea productiei fata de ceea ce a fost anul trecut, sau in anii in care precipitatiile au fost normale. Sunt zone in care nici nu se poate ara', a spun ministrul Agriculturii. 

Potrivit lui Valeriu Tabara, ministerul pe care il conduce se gandeste acum la gasirea unor elemente compensatorii pentru producatorul agricol, daca seceta va fi mai lunga. 

Ministrul Agriculturii a amintit si de lansarea proiectului Canalul Siret - Baragan, care in opinia sa este mai important decat o autostrada, deoarece un asemenea canal influenteaza aproape un milion de hectare de productie agricola, ceea ce inseamna siguranta foarte mare. 

Potrivit lui Tabara, problema Romaniei va fi in continuare apa, nu pentru ca nu o are, ci pentru ca nu este gestionata in sensul in care ea sa fie accesibila producatorilor de legume, dar si culturilor agricole mari. 

Sursa: AGERPRES