Ungaria majoreaza TVA la 27%, cel mai ridicat nivel din UE. Vezi ce TVA aplica fiecare stat din Uniunea Europeana

Data publicarii: 19-09-2011 | International


Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata (TVA) la 27%, de la 25%, a anuntat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Astfel, Ungaria va avea cea mai mare cota a TVA din Uniunea Europeana. In prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, de 25%, este in Ungaria, Danemarca si Suedia, urmate de Romania, cu 24%. Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este in Cipru si Luxemburg.

"Ungaria va implementa o ajustare fiscala de 750 de miliarde de forinti (2,6 miliarde euro)", a anuntat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de portfolio.hu. Valoarea este cu 200 de miliarde forinti mai mare decat preconizasera initial autoritatile. Matolcsy a anuntat ca nivelul TVA va fi majorat la 27%. "Multi cred ca nivelul de 25% al TVA este batut in cuie, dar nu este adevarat", a spus Matolcsy.

"O directiva europeana din 2006 stabileste ca TVA standard nu poate fi mai mica de 25%, iar TVA preferentiala nu poate fi mai mica de 5%. TVA standard poate fi mai mare decat 25%. Vom mentine si cotele TVA de 5% si 18% de asemenea", a adaugat el. In plus, pe 11 septembrie 2011, Ungaria a trimis Comisiei Europene propunerea de a introduce o noua cota a TVA de 35% la produsele de lux.

Autorii articolului postat pe portalul citat adauga insa ca, de fapt, cea mai recenta directiva a UE privind cota standard a TVA prevede ca aceasta "nu poate fi mai mica de 15%" si nu de 25%.

Integral in Gandul.info