Romania bate toata Europa la viteza cu care se imprumuta. Ce ne asteapta

Data publicarii: Astazi, 20-09-2011 | Finante-Banci

In doar doi ani, Romania a adaugat la datoria publica 20 de miliarde de euro, iar sarabanda imprumuturilor continua. La viteza de crestere a datoriei, am batut toate tarile din Europa. 

Europa este zguduita in aceste zile de criza datoriilor statelor. Falimentul Greciei, tara care asteapta un al doilea bailout, nu mai este de mult o utopie, ci o varianta de lucru. Irlanda si Portugalia au beneficiat si ele de asistenta financiara, iar pietele incep sa adulmece probleme mari si in Spania si, mai ales Italia, ultima tara fiind taxata la niveluri de dobanda inimaginabile acum cateva luni, atunci cand iese sa obtina finantare.

Numitorul comun al celor trei tari care au beneficiat de ajutoare financiare: toate au avut, anul trecut, un nivel al datoriei publice de peste 90% din PIB, cu mult peste limita, uitata cam de toata lumea, de 60%, convenita prin Tratatul de la Maastricht, acea Biblie a Uniunii Europene. Grecia a terminat anul trecut cu 142% din PIB, Irlanda cu 96,2% din PIB, iar Portugalia cu 93%. Si, evident, odata cu noile imprumuturi din pachetele de salvare, datoriile cresc ca procent in PIB, din moment ce programele de austreitate nu par a da mari roade pana acum-vezi cazul Greciei. 

Integral in Money.ro