Peste 80% dintre romani nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii trei ani - studiu

Data publicarii: 21-09-2011 | Afaceri



Peste 80% dintre romani nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii trei ani, in timp ce peste 70% apreciaza ca antreprenorii romani sunt necinstiti si ca sunt dezbinati, potrivit unui studiu comandat in luna august de Fundatia Romania Business Leaders.

Astfel, 86% dintre romani nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii trei ani, comparativ cu numai 14% care s-au declarat optimisti.

Totodata, 73% dintre respondenti au apreciat ca antreprenorii romani sunt mai degraba necinstiti si numai 24% au incredere in onestitatea acestora. Numai 16% dintre romani considera ca oamenii de afaceri romani sunt uniti, iar majoritatea, respectiv 73%, crede ca sunt mai degraba dezbinati. De altfel, 60% nu au incredere in managerii din Romania.

De asemenea, 67,9% cred ca oamenii cinstiti nu pot avea succes in afaceri, iar 73% ii considera pe micii intreprinzatori necinstiti. In acelasi timp, 87% considera ca oamenii de afaceri romani ar trebui sa se implice mai mult in probleme importante ale tarii.

Aproape 70% dintre cei chestionati au spus ca nu au un model un om de afaceri roman, comparativ cu 30% care au un astfel de model.

Desi 85% dintre respondenti au declarat ca sunt mandri ca sunt romani, in schimb 53% nu gasesc motive suficiente pentru a fi mandri de Romania.

Un grup format din zece antreprenori romani au constituit Fundatia Romania Business Leaders (RBL), primul proiect fiind un summit in perioada 3-5 februarie 2012, la care vor participa circa 300 de lideri din Romania si din afara tarii, la finalul caruia va fi elaborat un plan de actiuni. Pe baza acestui plan echipele de lucru constituite in cadrul summitului vor lucra pana la urmatoarea editie.

"Fundatia este o organizatie fondata de oameni de afaceri, dar in calitate de oameni care traiesc in Romania. Prin fundatie vrem sa aducem in prim plan ideea de leadership in Romania, un mediu care sa devina motto pentru ceea ce dorim sa devina Romania. Summitul va fi sustinut pe trei piloni: competitivitate, societate antreprenoriala si incurajarea initiativei individuale. In acest moment, in Romania nu exista predictibilitate, inovatie sau transparenta. In plus, nu se incurajeaza valoarea adaugata, iar apetitul pentru antreprenoriat este unul scazut", a declarat marti consultantul in comunicare Andreea Rosca, unul dintre fondatorii RBL, in cadrul lansarii fundatiei.

Din boardul fundatiei mai fac parte Mihai Marcu, CEO Medlife, Dragos Dinu, asociat Link Resource, Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania, Anca Harasim, director executiv Camera de Comert Americana in Romania, Mihaela Perianu, CEO AIMS Human Capital, Sorin Axinte, asociat Glue Romania, Lucian Butnaru, CEO ZebraPay, Catalin Dima, Dima&Asociatii, si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank.

Summitul va viza domenii precum inovatie si cercetare, dezvoltare sustenabila, costul coruptiei si al birocratiei, managementul finantelor publice, precum si cresterea rolului antreprenorului roman.  

NewsIn