Gherghina (MFP): Revizuirea cresterii economice in 2012 este legata de problemele de pe plan extern

Data publicarii: 21-09-2011 | Economie

Revizuirea cresterii economice a Romaniei pentru 2012 este legata de ceea ce se intampla pe plan extern, si nu din cauza a ceea ce se intampla intern, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

”Este posibil sa avem o revizuire a cresterii pentru 2012, nu datorita a ceea ce se intampla direct, ci datorita legaturilor stranse atat cu statele UE, cat si cu tarile din alte zone. Facem evaluari la propuneri care ne vin, cum si care este impactul asupra bugetului national”, a precizat Gherghina.

Secretarul de stat a adaugat ca este important pentru Romania sa se mearga pe politicile de coeziune si pe cele agricole comune, care constituie elemente esentiale.

Gherghina a mai spus ca este nevoie sa se faca o analiza a modului in care UE ar putea creste taxarea bancilor si impactul acestei deciziei asupra Romaniei. ”Sa nu ne trezim cu bancile ca vor avea probleme”, a avertizat Gheorghe Gherghina.

In opinia secretarului de stat, resursele UE reprezinta pentru Romania o sursa importanta de crestere economica si dezvoltare. "Romania primeste de la UE mai mult decat contribuie in prezent”, a explicat Gherghina.

Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat marti ca spera ca anul viitor cresterea economica sa ajunga pe palierul de 3%, fata de estimarea anterioara de 3,5%-4%, in conditiile in care mediul international este nefavorabil.

"In acest moment, mediul international pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare ca vom avea o crestere economica moderata, buna, consider ca mai buna decat anul acesta. Si anul viitor va fi pe crestere, problema va fi nivelul cresterii. Nu este niciun element de teama legat de cresterea economica. Toata lumea estimeaza o crestere economica de 2,5% - 3,5%", a mentionat Ghizdeanu.

Acesta a precizat ca este vorba despre un palier de un punct procentual, "deci nu putem vorbi despre o eventuala recesiune". Ghizdeanu a mai spus ca si in cazul altor tari se poate vorbi doar despre o stagnare sau o reducere usoara a cresterii economice.

"Ceea ce este sigur, anul acesta pare mai bun decat estimarile. Anul viitor sa speram ca vom reusi sa ajungem pe palierul de 3%. Analizam evolutia cererii interne, cererii externe, masura in care plusurile de pe cererea interna, in special din  fonduri structurale si  investitii, pot compensa incetinirea cererii externe, incetinirea din principalele tari partenere", a mai spus Ghizdeanu. 

NewsIn