Emil Boc: Bugetul pentru 2012 va trebui sa fie unul echilibrat, care sa nu vanda pielea ursului din padure

Data publicarii: 21-09-2011 | Economie

 

Afirmatia a fost facuta de premierul Emil Boc, in direct Telejurnalul TVR. La sfarsitul lunii octombrie vom stabili exact cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala prognoza de crestere economica pentru 2012 si nivelul deficitului bugetar, a spus primul ministru.

Evolutiile economice din Europa si faptul ca UE isi revizuieste prognoza economica afecteaza si Romania. Prognoza de crestere de 3,5 - 4 la suta data de CE si FMI va fi revizuita, a adaugat Emil Boc. Nu avem voie sa fim populisti si demagogi, romanii au platit cu pretul unor suferinte grele in 2010, nesabuinta guvernantilor din anii anteriori, a mai spus premierul.

Primul ministru a spus din nou ca am iesit din recesiune, dar nu din criza. Avem 3 semestre consecutive de crestere economica, deci avem iesire din recesiune, care este prima etapa spre iesirea din criza, dar iesirea din criza depinde si de ceea ce se intampla in restul lumii, a explicat Boc.

Ce vom oferi bugetarilor in 2012, vom stabili prin legea bugetului de stat, a mai spus premierul, adaugand ca anul acesta Romania se incadreaza in cresterea economica de 1,5 la suta, poate chiar 1,7 la suta si suntem in graficul stabilit. Deficitul bugetar este de 4,4 la suta si va scadea la 3 la suta. Va trebui sa avem un buget echilibrat, care sa nu vanda pielea ursului din padure, a precizat premierul.

In ceea ce priveste nou infiintatul Minister al Afacerilor Europene, premierul a explicat ca acesta are rol de coordonare si nu presupune oameni noi. Ministerul reuneste sub cupola doua entitati: Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale pentru fondurile europene si Departamentul de Afaceri Europene.

Primul ministru a precizat caracterul apolitic al noului minister, afirmand ca nu intelege de ce Victor Ponta si Crin Antonescu nu au votat pentru infiintarea ministerului, in conditiile in care acesta ii va ajuta si pe primari, inclusiv pe cei ai USL. "Astazi, opozitia a spus NU unui interes al fiecarui roman - de a avea bani europeni in aceasta tara, sa-si poata moderniza strada sau sa poata face reabilitarea termica a blocurilor", a afirmat Emil Boc.

Sursa: TVR.ro