Orban: Imbunatatirea absorbtiei in 3-4 luni va fi limitata, platile legate de achizitii sunt sistate

Data publicarii: 21-09-2011 | Actualitate

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca gradul de absorbtie a fondurilor europene va creste limitat in urmatoarele trei-patru luni, in conditiile in care platile pe programele legate de achizitii publice au fost intrerupte la cererea partii romane.

”Eu am spus foarte clar ca nu vor fi peste noapte, cel putin pana in luna noiembrie, deoarece platile pe tot ce inseamna programe legate de sistemul de achizitii publice sunt intrerupte pe baza unei decizii a partii romane. Astfel, vom constata in urmatoarele trei-patru luni doar o imbunatatire minima, limitata, a ratei de absorbtie pentru ca vom transmite facturi la Comisia Europeana numai pe programe care nu sunt legate de achizitiile publice, de exemplu pe programele operationale de resurse umane”, a precizat Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a explicat ca decizia de intrerupere a platilor a avut la baza schimbarea mecanismului de achizitii publice si verificarea tuturor proiectelor pentru care au fost transmise facturi catre CE, astfel incat sa fie identificate eventualele probleme. 

 ”Acolo unde sunt probleme, banii nu se vor pierde, ci se vor transfera pe alte proiecte. (...) Nu este o suspendare, este vorba despre o decizie a autoritatilor romane pana cel mai devreme in luna noiembrie pentru ca tot sistemul de achizitii publice va trebui sa fie reacreditat”, a mai spus Orban. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: