Inghetarea finantarilor i-a readus pe romani in pozitia de creditor net al bancilor

Data publicarii: 21-09-2011 | Finante-Banci



Ritmul lent al creditarii si o mai mare orientare spre economisire au facut ca romanii sa-si mentina din decembrie anul trecut pozitia de creditor net in raport cu bancile, inregistrand la sfar-situl lunii iulie un avans de peste 1 mld. euro intre depozitele acumulate si datoriile catre sistemul bancar.

Frenezia creditarii din perioada 2007 - 2008 facuse ca populatia sa devina debitor net in relatia cu bancile, stocul depozitelor fiind egalat si apoi depasit in pasi repezi de volumul creditelor, pana la un deficit record de 15,2 mld. lei (3,6 mld. euro) atins la inceputul lui 2009, potrivit unui studiu publicat de firma de consultanta A.T. Kearney.

Criza economica a aplatizat insa brusc dinamica creditarii, astfel ca treptat a fost posibila reechilibrarea raportului dintre creditele si depozitele persoanelor fizice. Acest proces s-a desfasurat insa lent, din cauza unei capacitati de economisire a romanilor decat in alte tari din regiune. De-abia din decembrie 2010 depozitele au inceput sa se detaseze vizibil ca volum in raport cu creditele, in conditiile in care acestea din urma ajunsesera la scadere si in termeni nominali.

Pozitia populatiei de creditor net recastigata in ultimele luni se dovedeste insa fragila, mai ales in contextul in care noua editie a programului "Prima casa" a resuscitat dinamica imprumuturilor.

Integral in Ziarul Financiar