Emil Boc: Deficitul bugetar in 2012 va fi in jur de 3%, insa depinde si de pierderile companiilor de stat

Data publicarii: 22-09-2011 | Economie

Deficitul bugetar prognozat pentru anul 2012 va fi in jur de 3% iar o eventuala scadere a lui sub acest nivel va depinde de modul in care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget, pierderile acestora afectand tinta de deficit, a declarat premierul Emil Boc miercuri, la inceputul sedintei de guvern.

"In privinta deficitului, el va fi in jur de 3%. Dac va fi mai mic de 3% va depinde de modul in care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget. Orice companie de stat care merge pe pierderi papa din deficitul bugetar. (...) Noi speram sa nu ajungem acolo, pentru ca dorim sa avem companii de stat performante, care sa nu mai cheltuie banii cetatenilor si implicit sa ne afecteze deficitul bugetar. Deci, cu cat avem mai putin companii de stat pe pierderi, cu atat deficitul nu va fi afectat", a spus seful Guvernului. 

Referitor la cresterea economica pentru anul viitor, prognoza pentru aceasta va fi stabilita dupa ce vor fi facute evaluarile cu FMI si Comisia Europeana, a aratat premierul, care si-a exprimat increderea ca pentru anul acesta va fi atinsa o crestere de 1,5% cu conditia ca investitiile derulate sa fie finalizate. 

"In ceea ce priveste cresterea economica, dupa ce vom avea evaluarile facute cu CE si FMI, vom stabili prognoza pentru anul 2012. La sfarsitul lunii va fi un board al FMI si urmeaza ca acesta sa faca o reevaluare globala, ca de altfel si UE, cu privire la cresterea economica datorita ultimelor tendinte din UE. Pentru anul acesta imi pastrez optimismul unei cresteri economice de 1,5%, cu conditia ca ministerele sa-si faca datoria si sa nu lase acceleratia de pe investitii", a subliniat el. 

Pe de alta parte, premierul a precizat ca datele Registrului Comertului indica faptul ca sunt mult mai putine firme care isi suspenda activitatea sau cer dizolvarea in comparatie cu primele opt luni din 2010, crescand insa si numarul firmelor nou-infiintate. 

"Statistic, numarul firmelor nou-infiintate este cu 27% mai mare decat in primele opt luni din 2010 iar numarul firmelor care si-au inchis activitatea a scazut cu 72% in primele opt luni din 2011 in comparatie cu 2010", a evidentiat primul-ministru. 

Potrivit lui Boc, aceste date trebuie stimulate si de ministerele de resort, cel al Finantelor Publice, al Economiei, dar si de celelalte ministere care deruleaza investitii prin care pot fi sustinute IMM-urile si mediul de afaceri. "Nu exista alta solutie pentru a consolida cresterea economica decat investitiile care genereaza locuri de munca", a spus seful Guvernului. 

Totodata, el a tinut sa sublinieze ca nu orice investitie are efect multiplicator in economie iar in procesul de prioritizare a investitiilor accentul trebuie sa cada pe acelea care au efect multiplicator, generand locuri de munca in lant in economie. 

"Aveti grija la Ministerul Finantelor cu privire la implementarea imediata a modificarilor Codului Fiscal, care sprijina mediul de afaceri, astfel incat acele elemente noi pe care le-am introdus si care vin sa sprijine firmele sa poata sustine activitatea lor", a afirmat premierul. 

Sursa: AGERPRES