25 de TIR-uri cu flori din Olanda si Ungaria au fost autorizate joi sa intre in Romania

Data publicarii: 23-09-2011 | Diverse

Un numar de 25 de TIR-uri din Olanda si Ungaria cu flori si produse horticole, blocate de vineri in vama, au fost autorizate joi sa intre in Romania, au declarat pentru AGERPRES reprezentanti ai Garzii Financiare /GF/.

TIR-urile cu bulbi, seminte si alte produse horticole au fost controlate de Agentia Fito-Sanitara, dupa ce au aparut o serie de informatii conform carora acestea ar contine o bacterie periculoasa pentru sanatatea omului. 

'In perioada 16-22 septembrie s-au prezentat la intrarea in tara un numar de 32 de TIR-uri din Olanda si Ungaria, cu flori si produse horticole. Patru s-au intors la furnizor, un TIR tranziteaza Romania cu destinatia Bulgaria, iar doua TIR-uri au fost confiscate sambata, beneficiarii produselor fiind firme-fantoma. Marfa acestor doua TIR-uri va fi valorificata daca controlul fito-sanitar arata ca nu sunt probleme, in caz contrar incarcatura va fi distrusa', a declarat pentru AGERPRES directorul de comunicare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sabina Zeres. 

Reprezentanti ai Garzii Financiare au precizat ca TIR-urile care au intrat in Romania au fost sigilate de Garda Financiara si vor fi desigilate cand vor ajunge la birourile vamale din judete, pentru verificarea documentelor si a altor aspecte financiar-fiscale. 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat joi ca rezultatele analizelor de laborator pentru 37 probe prelevate din marfurile de origine vegetala (bulbi destinati plantarii si plante la ghiveci) indica absenta organismelor de carantina. In aceste conditii, din punct de vedere fitosanitar, marfa poate fi comercializata pe piata din Romania. 

In prezent mai sunt in derulate analizele pentru 17 probe.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: