FMI avertizeaza ca nu are suficienti bani pentru a face fata unei accentuari a crizei economice

Data publicarii: 26-09-2011 | International



Fondul Monetar International a avertizat ca este posibil sa nu existe suficienti bani pentru eventuale pachete de salvare necesare tarilor mari din Zona euro, in cazul propagarii crizei.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a spus ca, in prezent, institutia globala de creditare isi poate indeplini obligatiile, dar acest lucru s-ar putea schimba, in cazul in care criza se va accentua.

Oficial, liderii mondiali spun ca nu exista niciun plan pentru un faliment al Greciei. Insa informatii neoficiale sugereaza ca liderii UE lucreaza la un plan pentru a-i permite Atenei sa intre in incapacitate de plata, dar sa ramana in Zona euro. Se crede ca liderii vor sa se concentreze pe recapitalizarea bancilor si suplimentarea fondurilor pentru mecanismul european de stabilitate financiara.

Potrivit BBC News, fondurile disponibile in cadrul mecanismului de stabilitate financiara vor fi suplimentate de la 440 de miliarde de euro la circa 2.000 de miliarde.

De asemenea, planul ar permite Bancii Centrale Europene sa cumpere mai multe obligatiuni italiene si spaniole, astfel incat cele doua tari sa nu aiba nevoie de un pachet de salvare.  

NewsIn