ANAF va prelua active ale Companiei Nationale a Huilei, in contul datoriilor

Data publicarii: 27-09-2011 | Afaceri

ANAF va prelua active ale Companiei Nationale a Huilei, in contul datoriilor pe care le are la bugetul statului, active care vor fi ulterior transferate catre MECMA, in vederea administrarii procesului de inchidere a minelor neperformante pana in anul 2018, potrivit unui proiect publicat de MFP.

"In prezent, Compania Nationala a Huilei S.A Petrosani are o situatie financiara dificila, caracterizata prin capitaluri proprii negative, urmare a pierderilor acumulate in timp, in special in urma externalizarii  activitatii unor sucursale, datoriile acestora ramanand in sarcina societatii, ceea ce afecteaza situatia financiara a acesteia. (...) In urma numeroaselor intalniri organizate cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si ai Uniunii Europene, s-a concluzionat ca cea mai buna varianta pentru rezolvarea problemelor minelor de huila este aplicarea procedurii de «dare in plata», prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala va prelua activele in contul datoriilor pe care compania le are la bugetul statului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta publicat, luni, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice(MFP).

In bugetul de venituri si cheltuieli al CNH SA pentru anul 2011, pentru grupul neviabil s-a proiectat un nivel al veniturilor si al

cheltuielilor de 390 milioane lei, din care 135,8 milioane lei din productia vanduta si 249,7 milioane lei ajutor de stat pentru inchidere in conformitate cu Decizia Uniunii Europene 787/2010, potrivit datelor MFP.

Activele vor fi transferate ulterior catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care le va transmite la o alta entitate in vederea administrarii procesului de inchidere a acestora pana in anul 2018, pentru minele neviabile beneficiare de ajutor de stat si continuarea activitatii la minele viabile fara ajutor de stat.

Valoarea activelor va fi cea stabilita de evaluatori independenti, iar numarul actiunilor care vor face obiectul darii in plata va fi aprobat de actionari in cadrul adunarilor generale extraordinare.

Compania Nationala a Huilei Petrosani detine sapte unitati miniere, o statie de salvare miniera si o preparatie pentru prelucrarea si vanzarea huilei extrase.

"In urma unor analize fundamentate pe volumul rezervelor, gradul lor de certitudine, calitatea straturilor de carbune, rezultatele economice

inregistrate constant de cele sapte unitati, s-au stabilit un grup al minelor viabile cu posibilitati de eficientizare si un grup al minelor neviabile din care fac parte: Exploatarea Miniera Petrila, Exploatarea Miniera Paroseni si Exploatarea Miniera Uricani", se precizeaza in document.

Situatia minelor a fost influentata negativ si de faptul ca nu s-a putut accesa ajutorul de stat pentru inchiderea minelor neperformante, transmis la Bruxelles pentru autorizare, potrivit documentului amintit.

"Aceasta masura, a darii in plata, se impune si pentru alte societati comerciale la care statul este actionar, cu impact major in economia nationala cum ar fi SNCFR, S.C. Termoeletrica S.A., pentru care stingerea creantelor catre bugetul de stat se va face prin darea in plata a actiunilor aferente datoriilor catre bugetul de stat, in conditiile prezentei ordonante de urgenta a Guvernului", se mai spune in proiect.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: