Un contract de finantare pentru un proiect pe POS Mediu de peste 73 milioane euro, semnat la Iasi

Data publicarii: 27-09-2011 | Mediu

Contractul de finantare pentru un proiect vizand realizarea unor lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad, in valoare de peste 73 milioane euro, a fost semnat, luni, la Prefectura Iasi, fondurile fiind asigurate prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Beneficiarul proiectului este Administratia Nationala "Apele Romane", iar obiectivul principal este protejarea zonelor vulnerabile situate de-a lungul raului Bahlui impotriva riscului de inundatii.

"Este primul contract major semnat pe POS Mediu, de 73 milioane euro, in cadrul axei V, unde sunt disponibile 195 milioane euro. Lucrarile de regularizare a raului Bahlui au inceput deja pe raza municipiului Iasi din 7 martie 2011, a pornit cu o resursa financiara limitata pusa la dispozitie de Ministerul Mediului. De astazi (luni, n.r.), constructorul are la dispozitie intreaga suma pentru realizarea proiectului. Inca din ziua semnarii contractului putem face cereri de rambursare la Uniunea Europeana, proiectul va avea un ritm rapid de implementare", a declarat initiatorul proiectului, seful Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementul Apelor, Dan Carlan.

Potrivit acestuia, pe raza municipiului Iasi se vor realiza lucrari de-a lungul albiei, inclusiv pentru construirea si inaltarea digului de aparare, reabilitarea parapetilor de protectie, decolmatarea si stabilizarea malurilor. In aval si amonte de municipiul Podu Iloaie, se vor realiza doua podelre de 120 si 165 hectare, iar in Targu Frumos se vor construi acumulari nepermanente.

In bazinul hidrografic al raului Bahlui se va realiza un sistem de prognoza si avertizare, cu planurile de actiune si instruire aferente. De asemenea, se vor intocmi harti de hazard si harti de risc la inundatii pentru intreg bazinul hidrografic.

Termenul de executie a proiectului este de 40 luni. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: