Economia are nevoie ca de aer de dobanzi mici. Va reduce joi BNR dobanda-cheie?

Data publicarii: 27-09-2011 | Finante-Banci

Diminuarea rapida a inflatiei, cererea inca anemica si revenirea fragila a economiei ar justifica relaxarea politicii monetare, insa majoritatea analistilor sunt sceptici ca Banca Nationala (BNR) va diminua dobanda de politica monetara sau rezervele minime obligatorii (RMO) la sedinta de politica monetara de joi avand in vedere amplificarea tensiunilor pe pietele financiare internationale si presiunea de depreciere a leului. 

"Scaderea rapida a inflatiei, concomitent cu mentinerea unui deficit de cerere induc posibilitatea relaxarii politicii monetare. Cu toate acestea, accentuarea incertitudinii pe plan international si cresterea riscului de iesire a capitalului strain impun o atitudine prudenta a bancii centrale. In plus, scaderea inflatiei in ultima perioada a fost determinata partial de factori conjuncturali (i.e. an agricol exceptional) ce vor induce un efect de baza nefavorabil pentru anul viitor. Pentru sedinta de politica monetara din 29 septembrie ma astept ca banca centrala sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25%", a comentat Catalina Molnar, senior economist RBS Bank Romania

Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a anului agricol bun, rata annuala a inflatiei coborand la 4,25%.

Integral in Ziarul Financiar