Laszlo Borbely: Romania recicleaza putin peste 1% din cantitatea deseurilor municipale

Data publicarii: 28-09-2011 | Mediu

Romania recicleaza, la ora actuala, numai 1,1% din cantitatea de deseuri de pe piata, in timp ce in Belgia procentajul depaseste 95%, a declarat, marti, in cadrul conferintei de lansare a programului 'Coltul Verde din scoala mea', Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

'Romania nu sta prea bine in ceea ce priveste reciclarea. In momentul de fata, reciclam putin peste 1%, adica 1,1%, din cantitatea de deseuri colectata de pe piata. In Belgia, de exemplu, se recicleaza peste 95%. Nu vom ajunge noi in doar doi ani de acum inainte la acest procent, dar ne-am propus ca pana in 2013 sa tintim 50%. Pe urma, din 2015 va fi pus la punct Sistemul Integrat al Deseurilor, la nivel national. Avem multe de facut din acest punct de vedere', a mentionat Borbely. 

Potrivit unu studiu recent intocmit de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta /ASDD/, Romania nu isi gestioneaza eficient deseurile produse, doar 54% din populatie fiind deservita de servicii de salubritate, in timp ce numai 1% dintre deseurile municipale colectate sunt reciclate, la nivel national. 

Pana la procentajul maxim, deseurile aglomereaza rampele de gunoi, existand motive serioase de ingrijorare. 

Studiul 'Romania: de la groapa de gunoi la europubela' releva faptul ca principalele probleme in domeniul gestionarii deseurilor sunt: necunoasterea de catre 95% dintre autoritatile locale a obligatiilor legale in domeniu in ceea ce priveste colectarea si valorificarea deseurilor de ambalaje, derogarea responsabilitatilor, slaba infrastructura, numarul depozitelor conforme fiind insuficient, lipsa preocuparii pentru prevenire, reutilizare, reciclare sau valorificare in randul autoritatilor. 

Conform datelor celor doua organizatii, dupa aproape patru ani de la initierea POS Mediu, program prin care sunt alocate aproximativ 991 milioane de euro pentru sisteme de gestiune a deseurilor, si cu mai putin de trei ani pana la incheierea perioadei de finantate actuale, a fost contractata doar aproximativ 37% din suma si au fost cheltuiti efectiv putin mai mult de 2% din bani.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: