Hidroelectrica activeaza clauza de forta majora, diminuand furnizarea de energie catre clienti

Data publicarii: 28-09-2011 | Actualitate

Hidroelectrica va diminua furnizarea de energie catre clientii sai, estimand, pentru trimestrul patru, o acoperire a obligatiilor de peste 60%, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora, a anuntat marti directorul general al companiei, Constantin Trihenea.

"Hidroelectrica nu mai poate asigura cantitatea de energie contractata de catre furnizori fara a inregistra pierderi. Gradul estimat de acoperire a obligatiilor contractuale pe trimestrul patru, din productie proprie, este de circa 63%", a apreciat Trihenea.

Conducerea Hidroelectrica a evaluat in ultima perioada problemele create ca urmare a deficitului hidrologic sever care a afectat raurile interioare si in special Dunarea. Urmare a situatiei, Hidroelectrica a primit avizele necesare pentru aplicarea clauzei de forta majora in contractele comerciale de vanzare a energiei electrice, astfel incat compania sa poata reduce livrarile proportional cu diminuarea productiei, cauzata de seceta din acest an.

Clauza va fi aplicata la toate contractele de vanzare a energiei electrice in termen de 48 de ore incepand cu 27 septembrie, data obtinerii avizelor de la Camera de Comert a Romaniei.

Hidroelectrica va livra intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele aflate in derulare. Potrivit reprezentantilor Hidroelelectrica, compania are 41 de contracte.

Masura se va aplica pana la rezolvarea situatiei privind seceta. "Am apelat la clauza de forta majora sa putem incheia anul pe plus si contez pe o crestere a energiei produse din a doua parte a lunii octombrie. Vom livra cat vom produce", a mai spus Trihenea.

Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica, diminuarea energiei livrate de companie nu afecteaza in mod direct consumatorul casnic, fiind o problema legata de costuri, deoarece pentru populatie exista un pret reglementat de care distribuitorul trebuie sa tina cont, iar schimbarea pretului poate fi facuta doar de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Din punct de vedere contractual, consumatorii casnici sunt asigurati de catre cei care au contractele de furnizare catre consumatori, in speta Electrica, E.ON, CEZ si ceilalti furnizori si distribuitori din piata", a explicat directorul Hidroelectrica.


Clientii care vor fi afectati vor trebui sa-si asigure diferenta de energie fie din piata, fie de la Hidroelectrica, iar aceasta, la randul ei, va trebui sa achizitioneze energie din piata, astfel ca pretul va fi altul, a explicat oficialul companiei.

Trihenea a mai spus ca Hidroelectrica va furniza, pana la sfarsitul anului, 90% din energia contractata estimata la inceputul anului.

"Per total, datorita faptului ca in primele opt luni am onorat integral obligatiile, la sfarsitul anului vom avea 90% din energie contractata. Consider ca 10% e o valoarea rezonabila pentru situatia meteorologica cu care ne confruntam", a adaugat acesta.

Trihenea a mentionat ca Hidroelectrica s-a confruntat cu o situatie asemanatoare in anul 2003, cand compania a inregistrat pierderi.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile.

Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si are circa 5.300 de angajati. Hidroelectrica administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: