Emil Boc: Prognoza de crestere economica a Romaniei va fi revizuita pentru anul viitor

Data publicarii: 28-09-2011 | Economie

Prognoza de crestere economica a Romaniei va fi revizuita pentru anul viitor, avand in vedere turbulentele financiare cu care se confrunta Europa, a declarat premierul Emil Boc, miercuri, la deschiderea Anului juridic 2011-2012 in aula Academiei Romane.

Premierul a cerut in context actorilor institutionali din sistemul judiciar romanesc sa participe alaturi de celelalte puteri la consolidarea statului roman, precizand ca datele de la nivel guvernamental arata ca vremurile grele in Europa si in lume nu au trecut. 

"Romania a iesit din recesiune ca prima etapa spre iesirea din criza economica si nu ne putem permite niciun fel de derapaje, niciun fel de masura care sa ne scoata din cadrele de stabilitate macroeconomica pe care o avem", a declarat primul-ministru. 

Emil Boc a continuat precizand ca prognoza pentru anul 2012 presupune incadrarea intr-un deficit de 3%, ceea ce inseamna imprumuturi mai putine, dar ca prognoza privind cresterea economica este afectata de turbulentele care afecteaza Europa. 

"Gradul de indatorare a tarii e unul care ii da o sansa Romaniei. Suntem undeva la 31,5 %, procent din PIB cu mult sub maximul de 60% permis de Tratatul de la Maastricht al UE si cu mult sub datoriile publice ale unor tari care, astazi, se confrunta cu probleme uriase: Grecia, Italia, Portugalia, Spania sau alte tari. Dar orice derapaj de politica bugetara n-ar insemna decat o crestere a exponentiala si rapida a acestei datorii publice, cu imposibilitatea finantarii ei", a spus premierul. 

Emil Boc a intrebat, apoi, referindu-se la cei care vorbesc despre o crestere a deficitelor: "De unde aduc banii sa finanteze aceste deficite bugetare crescute, de unde?". 

"Cand vedeti ca Spania, Portugalia, Grecia nu gasesc un euro pentru a-si finanta deficitele si sunt tari cu status vechi in UE si cu economii mult mai puternice decat economia Romaniei. Credeti ca altcineva ar veni din cer sa imprumute Romania, daca si-ar scapa de sub control deficitele bugetare si sa dea drumul la politici populiste si fara acoperire in cresterea economica? N-ar fi decat calea deschisa, accelerata spre prapastie spre colaps. (...) De aceea Romania trebuie sa ramana in aceste cadre bugetare care sa-i permita si anul viitor sa-si poata finanta deficitul. (...) Vreau sa stiti ca numai datorita inrautatirii situatiei din Europa in ultimele doua luni, a facut, repet numai prin acest fapt, fara ca in plan intern sa se intample nimic, sa creasca costul dobanzilor la banii pe care-i imprumutam. (...) Prin faptul ca aceasta zona europeana se afla intr-o turbulenta crescuta, incertitudine din Grecia si din alte tari ale UE au facut sa creasca costul dobanzilor de la o luna la alta cu peste 25 %, uneori 50%. (...) Stiu ca poate par stranii si din afara contextului pe care-l discutam astazi. Dar, nu pot sa nu va impartasesc cateva dintre aceste temeri si probleme pe care le avem la nivel global pentru ca ele fac parte din viata noastra. Nu putem sa le ocolim in aceste vremuri, inca nelinistite din punct de vedere economic. Solutia pe care o avem nu este una de a iesi in derapaje populiste de orice natura si aceea de a fi consecventi pe drumul respectiv. Politicienii si-au asumat aceasta sarcina, astazi, de a nu fi populisti, de a fi criticati de oameni, dar de a ramane cu tara pe o directie corecta. Credem ca prin efortul global al tuturor actorilor institutionali ai statului roman, daca fiecare pe componenta pe care o avem ne facem datoria, putem trece prin aceasta perioada dificila in Europa si in lume", a mai declarat Emil Boc. 

In continuare premierul a punctat faptul Guvernul Romaniei a acordat intotdeauna atentia cuvenita sistemului judiciar romanesc pe care considera coloana vertebrala a statului de drept, dar a subliniat si faptul ca Puterile statului nu pot exista rupte de restul societatii. 

"Guvernul Romaniei a acordat si va acorda intotdeauna atentia pe care sistemul judiciar o merita in sistemul constitutional romanesc. Sunt unul dintre aceia care stiu ca justitia este coloana vertebrala a statului de drept. Si voi recunoaste in permanenta acest lucru ca fara o justitie independenta si care sa functioneze care atare un stat de drept nu poate exista. (...) Dar, la fel trebuie sa intelegem ca nimeni nu poate trai intr-un vid absolut in Romania. Nu putem lua Puteri care sa traiasca rupte de ceea ce se intampla in restul societatii. Trebuie, raportandu-ne unele la altele, respectandu-ne atributiile constitutionale si legale sa nu uitam ca toti suntem in aceeasi barca. Si in aceasi barca nu trebui ca unii sa aiba un regim, mai privilegiat decat altii ci trebuie sa vaslim in aceeasi directie. Directia este unica, consolidarea Romaniei, modernizarea acesteia. Consolidarea Romaniei ca stat membru al UE, prin eliminarea acelor lucruri pe care le mai avem in cadrul MCV si de a iesi din criza economica in care suntem", a mai spus Emil Boc.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: