Taxa de prima inmatriculare va fi aplicata in formula actuala pana in 2013

Data publicarii: Astazi, 28-09-2011 | Auto

Taxa de prima inmatriculare se va aplica in forma actuala pana in 2013, a declarat miercuri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

”Ceea ce pot sa spun sigur este ca pana in 2013 nu va fi un alt sistem, va fi taxa de prima inmatriculare care exista acum. Noi vom aplica deocamdata aceasta taxa auto care a existat si pana acum, cu modificarile pe care le-am propus in lege. Eu sper ca Senatul si Camera Deputatilor sa adopte cat mai repede aceasta lege, care inseamna 25% reducere la taxa auto si la prima vanzare a autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si va trebui sa fie platita de catre cumparator”, a  explicat Borbely.

In ceea ce priveste cartea verde, ministrul Mediului a precizat ca sunt o serie de aspecte care trebuie discutate cu autoritatile implicate.

Laszlo Borbely, a spus, la inceputul lunii septembrie, la Pitesti, ca intentioneaza ca, de la jumatatea lui 2012 sau cel mai tarziu 1 ianuarie 2013 sa inlocuiasca taxa de inmatriculare cu un sistem prin care se plateste anual in functie de noxele autovehiculului.

"Am intentia de a introduce, daca e posibil de la jumatatea anului vitor, daca nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde, care inseamna, ca si in alte state, ca trebuie sa te duci in fiecare an la cei care verifica noxele care ies din teava de asapament, fac masurarea, iar daca nu mai corespunzi normelor, nu poti sa mai circuli pe drumurile publice, trebuie sa repari masina si platesti o taxa in functie de noxe. Atunci plateste toata lumea”, a declarat ministrul.

Borbely a mai spus ca toata lumea va avea ulterior acelasi statut si anume cine polueaza plateste. "Va fi o taxa mult mai mica, evident, iar atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare si toata lumea va avea acelasi statut, cel care polueaza plateste. Din pacate, toate masinile, chiar daca sunt mai noi, intr-o anumita masura polueaza”, a mai precizat Borbely. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: