Regulamentul BNR privind clasificarea creditelor si plasamentelor intra in vigoare la 1 octombrie

Data publicarii: 28-09-2011 | Finante-Banci

Regulamentul privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si determinarea si utilizarea ajustarilor prudentiale de valoare intra in vigoare, incepand cu 1 octombrie 2011, regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fiind publicat in Monitorul Oficial nr. 668 din 27 septembrie 2011.

Potrivit regulamentului, imprumutatorii trebuie sa dispuna de o imagine cat mai fidela a performantei financiare a debitorilor lor, iar performanta se incadreaza in categorii care se noteaza de la A la E, in ordinea descrescatoare calitatii. De asemenea, categoria de performanta a debitorilor, persoane juridice, trebuie sa se determine de cel putin doua ori pe an, iar cea a debitorilor, persoane fizice, determinata la un moment dat se va mentine pana la urmatoarea reevaluare. In acelasi timp, in cazul in care imprumutatorii se gasesc in imposibilitatea de a evalua performanta financiara a unui debitor, persoana juridica, aceasta se va incadra direct in categoria E, unde A inseamna standard, B 'in observatie', C inseamna 'substandard', D 'indoielnic', iar E inseamna 'pierdere'. 

Regulamentul se aplica, la nivel individual, institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania a institutiilor de credit din state terte, care, pentru toate sau o parte din expunerile din categoria creditelor/plasamentelor determina cerinte minime de capital pentru riscul de credit, la nivel individual, potrivit abordarii standard.

Sursa:  AGERPRES