ECOTIC demareaza Campania nationala de constientizare si colectare a DEEE din sectorul public si privat

Data publicarii: 29-09-2011 | Mediu

ECOTIC a lansat, astazi, primul portal de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din Romania - www.transformatorul.com - prin care companiile si institutiile publice se pot debarasa gratuit de echipamentele casate. 

Campania de colectare a DEEE-urilor, TRANSFORMATORUL, desfasurata cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, isi propune sa informeze persoanele juridice despre riscurile asupra sanatatii personalului si a mediului pe care le genereaza detinerea DEEE-urilor in sediile companiilor, precum si colectarea lor intr-o maniera interactiva in vederea protectiei mediului si revalorificarii resurselor.

"Este deopotriva o campanie de constientizare si colectare binevenita, menita sa atraga volume importante de deseuri electrice si electronice casate din institutii publice si companii. ”, a evidentiat domnul Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu. 

Depozitate necorespunzator dupa casare, DEEE-urile se transforma in timp in deseuri periculoase ce atenteaza la sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator si blocheaza resurse importante de materie prima necesara realizarii unor noi produse. 

"Rezultatele obtinute in mediul de business si institutional in campania similara din anul 2010 ne-au determinat sa dezvoltam proiectul astfel incat persoanele juridice sa dispuna de un sistem transparent si gratuit de colectare. Mecanismul disponibil pe site-ul www.transformatorul.com, in premiera pe piata DEEE din Romania, are la baza practici europene”, a declarat Valentin Negoita, Presedintele ECOTIC.

Asociatia Recolamp este partener al acestei campanii, asigurand preluarea si gestionarea corespunzatoare a deseurilor de surse de lumina. "Colaborarea dintre ECOTIC si Recolamp continua eforturile incepute odata cu gestionarea containerelor de colectare puse la dispozitia publicului larg in retelele de retail, Colt Verde - www.coltverde.ro. Si acest proiect comunica pe aceeasi axa - deseurile de echipamente electrice si electronice, inclusiv sursele de lumina, trebuie reciclate in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei”, a adaugat Raul Pop, Director General Recolamp.

In acest an, ECOTIC si RECOLAMP isi propun sa creasca cantitatea de DEEE-uri colectate (inclusiv sursele de lumina) prin introducerea unui mecanism simplu si eficient:

  • 1. Lansarea de catre persoana juridica a unei comenzi de ridicare a DEEE prin intermediul portalului www.transformatorul.ro;
  • 2. Ridicarea gratuita, prin intermediul unui colector autorizat a deseurilor electronice de la companii sau institutiile de stat;
  • 3. Predarea deseurilor electrice aduce avantaje si premii:
    • a. Obtinerea unui numar de "credite” in urma cantitatii colectate si a unor vouchere electronice pentru tragerea la sorti de la finalul campaniei cu premii in valoare de 5.000 de euro;
    • b. Transformarea "creditelor” obtinute in echipamente electronice noi din oferta portalului;
    • c. De asemenea, companiile vor putea participa la extragerea la sorti electronica cu premii in valoare de 5.000 euro constand in echipamente electronice organizata in data de 20 decembrie 2011;
  • 4. Pentru deseuri de surse de lumina (becuri si / sau tuburi fluorescente):
    • a. Obtinerea unei sanse la tragerea la sorti de la finalul campaniei (20 decembrie 2011), pentru fiecare predare de deseuri de becuri si/sau neoane de minim 20 kg;
    • b. La tragerea la sorti, vor fi desemnati cei 10 castigatori ai cate unei biciclete de cea mai buna calitate.

Detaliile privind regulamentul campaniei si modalitatile de ridicare a DEEE se regasesc pe www.transformatorul.com.

"Campania de colectare a deseurilor electrice si electronice TRANSFORMATORUL, organizata de ECOTIC, constituie o premiera in Romania, urmarind constientizarea detinatorilor de echipamente uzate din companii si institutii publice asupra necesitatii colectarii selective a deseurilor electrice si electronice din perspectiva protectiei mediului si a revalorificarii resurselor materiale in viitoarele procese de productie”, a declarat Varujan Pambuccian, membru al Comisiei IT&C, Camera Deputatilor.