Analistii estimeaza pentru 2012 o crestere economica in intervalul 2% - 2,8%

Data publicarii: 29-09-2011 | Economie

Romania ar putea inregistra o crestere economica cuprinsa intre 1,5% si 1,8% anul acesta si de 2%-2,8% in 2012, sustin analistii economici prezenti la o conferinta organizata de Coface.

Astfel, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist sef al ING Bank a declarat ca pentru acest an estimeaza o crestere economica de 1,5% si de 2,2% pentru anul viitor.

La randul sau, Dan Bucsa, economist Sef al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca anul acesta Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1,8%, iar anul viitor de 2,5%.

De asemenea, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, a declarat ca anul acesta ne putem astepta la o crestere economica de 1,5%, urmand ca in 2012 aceasta sa se situeze in jurul a 2%.

Totodata, Florian Libocor, economist sef al BRD Groupe Societe Generale, vede pentru acest an o crestere de 1,5% si spune ca pentru 2012 aceasta ar putea ajunge la 2,8%.

In ceea ce priveste cursul de schimb leu/euro la final de an, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc sustine ca anul acesta un euro ar putea fi cotat la 4,3 lei, urmand ca la finalul anului viitor sa se ajunga la un curs de schimb de 4,2 lei pentru un euro.

Dan Bucsa este de parere ca moneda nationala va incheia acest an la un nivel de 4,2-4,3 lei pentru un euro, iar anul viitor s-ar putea ajunge la 4,2 lei pentru un euro. Ionut Dumitru are o parere asemanatoare si vede un nivel de curs la finalul acestui an de 4,3 lei pentru un euro si de 4,2 lei/euro la finalul anului 2012.

Florian Libocor a declarat ca, la finalul acestui an, leul s-ar putea situa la 4,2 lei/euro, iar la sfarsitul anului viitor ar putea ajunge la 4,2-4,15 lei/euro.

Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, spunea, cu o saptamana in urma, ca spera ca anul viitor cresterea economica sa ajunga pe palierul de 3%, fata de estimarea anterioara de 3,5%-4%, in conditiile in care mediul international este nefavorabil.

"In acest moment, mediul international pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare ca vom avea o crestere economica moderata, buna, consider ca mai buna decat anul acesta. Si anul viitor va fi pe crestere, problema va fi nivelul cresterii. Nu este niciun element de teama legat de cresterea economica. Toata lumea estimeaza o crestere economica de 2,5% - 3,5%", a mentionat Ghizdeanu.

Acesta a precizat ca este vorba despre un palier de un punct procentual, "deci nu putem vorbi despre o eventuala recesiune". Ghizdeanu a mai spus ca si despre alte tari se poate vorbi doar despre o stagnare sau o reducere usoara a cresterii economice.

"Ceea ce este sigur, anul acesta pare mai bun decat estimarile. Anul viitor sa speram ca vom reusi sa ajungem pe palierul de 3%. Analizam evolutia cererii interne, cererii externe, masura in care plusurile de pe cererea interna, in special din  fonduri structurale si  investitii, pot compensa incetinirea cererii externe, incetinirea din principalele tari partenere", a mai spus Ghizdeanu. 

NewsIn