Kalinov (Raiffeisen): Regulamentul BNR vizeaza evolutia pe termen lung, masurile erau asteptate

Data publicarii: 29-09-2011 | Finante-Banci

Noul regulament privind creditarea era de asteptat, o mare parte dintre masuri fiind luate cu intentia de a avea efecte pozitive pe termen lung, a declarat joi, vicepresedintele diviziei de retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania, Vladimir Kalinov.

"Din punctul meu de vedere ce se intampla astazi este ceva care a fost asteptat. O mare parte dintre masuri sunt luate cu intentia de a vedea efecte pozitive pe termen lung, iar aceasta este mai important pentru economie decat sa ai efecte pozitive sau negative pe termen scurt. O sa avem probabil efecte pe partea de creditare, dar din punctul nostru de vedere nu vedem o evolutie negativa... Este un al doilea pas pe care BNR il face intr-o directie pe care a mers pana acum. Este un pas logic", sustine Vladimir Kalinov.

El a declarat ca noul regulament privind creditarea este in aceeasi directie cu initiativa de la Viena prin care bancile au convenit sa sprijine economia.

"Perspectivele care exista astazi pe plan international sunt foarte negative. Dupa cum ati vazut nu este clar cum vor evolua lucrurile in zona euro si nu cred ca o sa fie clar in urmatoarele doua sau trei saptamani. Din punctul nostru de vedere, probabil ca ne asteapta o perioada si mai grea. Cat o sa dureze nu stim si atunci ce este prevazut in regulamentul BNR se axeaza pe dezvoltarea pe termen lung, decat cu efect pe termen foarte scurt", a spus Vladimir Kalinov.

Potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

Totodata, pentru finantarile imobiliare in euro solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul celor in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. 

NewsIn