UGIR 1903 se ofera sa preia fabrica de la Jucu, cu tot cu angajati

Data publicarii: 30-09-2011 | Actualitate

Confederatia Patronala Nationala 'Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR-1903' propune Consiliului de Administratie al Nokia transferul managementului operational al fabricii de la Jucu, prin acordarea locatiei de gestiune a unitatii pe o perioada de timp, corelata cu durata de manifestare a crizei economice, catre 'UGIR-1903', conform unei Scrisori Deschise transmise directorului general al Nokia, Stephen Elop.

Confederatia Patronala asigura conducerea companiei finlandeze ca va avea dreptul de a anula contractual in cazul in care parametrii de management la care s-a angajat 'UGIR-1903' nu sunt indepliniti doua semestre consecutive. 

In schimb, UGIR-1903 isi asuma obligatia de a prelua fabrica Jucu cu intregul personal muncitor angajat in prezent, de a include in Consiliul de Administratie un numar paritar de reprezentanti patronali si sindicali, precum si un reprezentant numit de Nokia Oyj, de a asigura managementul unitatii in conditii de non-profit, potentialul profit urmand sa fie dirijat integral catre fondul de dezvoltare si modernizare al societatii, dar va avea dreptul sa dezvolte pe spatiile de productie disponibile alte tipuri de activitati care nu intra in conflict cu cele stabilite prin politica globala a Nokia si care nu sunt in situatie de competitie cu produsele Nokia. 

'Ne dam foarte bine seama ca propunerea facuta de noi nu este una obisnuita, clasica, dar atenuarea impactului si luarea sub control a efectelor negative produse pe durata imprevizibila a actualei crize globale poate avea succes numai daca la randul sau si 'armamentul' folosit pentru aceasta operatiune va fi imprevizibil! Iar noi aici vorbim despre salvarea locurilor de munca a peste 2.000 de salariati, de al caror viitor depinde in majoritatea cazurilor soarta a 20.000 de familii', se spune in Scrisoarea Deschisa semnata de Marius - Eugen Opran, presedinte ales al 'UGIR-1903'. 

In opinia acestuia, decizia de inchidere a fabricii de la Jucu este pe deplin legala, respectand prevederile noului pachet legislativ promovat recent de Guvernul Romaniei si prin care domeniul relatiilor de munca angajat - salariat si cel al dialogului social au suferit modificari majore. 

'Apreciem, de asemenea, pachetul compensatoriu oferit salariatilor ce urmeaza sa-si piarda locul de munca si intentia de a organiza pentru acestia cursuri de recalificare profesionala, problema reinsertiei acestora in viata activa nefiind insa din pacate inclusa. Suntem convinsi insa ca si Dvs. realizati ca aceste masuri care vor insoti concedierea in masa a salariatilor de la Nokia Jucu nu pot compensa decat intr-o foarte mica parte traumele pe care pierderea locului de munca le va produce pe multiple planuri - financiar si psihic in primul rand - asupra vietii celor trimisi in somaj si a familiilor acestora. Banuim ca decizia de inchidere a unei fabrici care a produs un profit de 43 milioane euro in anul financiar 2010 se datoreaza unei regandiri a conducerii Nokia Oyj asupra strategiei globale a celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, incluzand o masiva redistribuire a sarcinilor intre unitatile de productie in conditiile reducerii numarului lor', se mai arata in documentul UGIR 1903.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: