Boc: Nu suntem imuni la o noua criza, dar suntem mai bine pregatiti decat in 2008

Data publicarii: 30-09-2011 | Economie

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, in cadrul primei editii a Forumului Romanilor de Pretutindeni, ca Guvernul a reusit stabilizarea macroeconomica a tarii si ca, datorita stabilitatii, Romania va fi mai bine pregatita in fata unei reveniri a crizei.

Șeful Guvernului le-a spus romanilor din diaspora ca masurile de austeritate pe care le-a luat in 2010 au fost menite de a salva tara de la colapsul economic si ca acelasi lucru il fac acum alte state europene. "Romania are o stabilitate macroeconomica care ii ofera sansele ca, in cazul in care criza revine, sa fie mai bine pregatita. Nu suntem imuni, dar suntem mai bine pregatiti decat in 2008" a spus Boc, aratand ca in fata primului val al crizei, din 2008, Romania a fost total nepregatita din cauza politicilor guvernantilor de la acea vreme.

Premierul a vorbit despre tintele de deficit si crestere economica pentru 2011 si 2012. "Am reusit sa stabilizam macroeconomic Romania. Daca nu am fi luat aceste masuri, am fi ajuns la un deficit de -14%, acest lucru insemna clar colaps economic. Romania si-a recastigat dreptul de a sta cu sanse bune in UE", a mai spus Boc. El a avertizat insa ca ceea ce se intampa in Europa afecteaza indirect si Romania si a vorbit de eftorurile pe care le face Executivul pentru a maximiza avantajele strategice, pentru a sustine si dezvolta domenii importante precum agricultura, turism, industrii si tehnologii avasate, dar si industria miniera.

In privinta situatiei investitiilor straine, Boc i-a informat pe romanii din diaspora ca a preluat in coordonarea sa directa Centrul roman pentru promovarea exporturilor si investitiilor straine. "Monitorizez in fiecare saptamana orice investitie de peste 1 milion de euro care se realizeaza, pentru a da un raspuns prompt investitorilor, pentru ca exista din nefericire si in Romania o birocratie la nivel orizontal, si solicitarile care ar trebui sa primeasca raspuns in 30 zile primesc in luni de zile", a spus Boc, adaugtnd ca vizeaza si facilitarea modului de obtinere a autorizatiilor si permise, astfel incat acestea sa se faca rapid si sa permita derularea la timp a afacerilor.  

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: