BNR nu relaxeaza politica monetara, desi inflatia este in scadere. Ii e teama de tensiunile externe. Economia are nevoie de dobanzi mai mici

Data publicarii: 30-09-2011 | Finante-Banci

Relaxarea politicii monetare se lasa asteptata, cu toate ca inflatia a scazut abrupt, din cauza incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale preturilor administrate si volatile. 

BNR a decis ieri sa mentina neschimbate atat dobanda-cheie, care este setata la 6,25% de 16 luni, cat si ratele rezervelor minime obligatorii, preferand sa nu dea semnale pentru relansarea creditarii si sustinerea cresterii economice fragile.

Analistii au anticipat ca banca centrala va ramane in expectativa pana se mai calmeaza situatia externa, insa oamenii de afaceri chestionati de ZF au cerut BNR sa reduca dobanda-cheie pentru a da un semnal de incurajare a economiei prin stimularea creditului in lei.

"Decizia Bancii Nationale de a mentine neschimbata atat rata-cheie, cat si nivelul RMO inseam-na de fapt o intarire a politicii monetare, in conditiile in care inflatia a scazut abrupt in ultima perioada si excedentul de lichiditate din piata s-a diminuat considerabil, aspect relevat si de cresterea dobanzilor interbancare in ultimele luni si de restrangerea ofertei de finantare pentru trezoreria statului", a comentat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Integral in Ziarul Financiar