Romania depaseste economiile globale Increderea Romaniei creste pe masura ce companiile inregistreaza o crestere a profiturilor constata Indicele Regus privind increderea in afaceri

Data publicarii: 06-10-2011 | Economie

Companiile romanesti se indreapta in directia opusa tendintei globale si continua sa creasca atat din punctul de vedere al profiturilor, cat si al veniturilor, iar nivelul de incredere creste proportional. Conform Indicelui Regus privind increderea in afaceri, Romania inregistreaza o crestere cu unsprezece puncte a increderii, pana la 105, incepand cu aprilie 2011, in contrast cu scaderea increderii globale pe care o inregistreaza majoritatea tarilor.

Fata de acum sase luni, numarul companiilor romanesti care raporteaza o crestere a venitului (54%) si a profitului (40%) a crescut, ceea ce confirma faptul ca increderea se bazeaza ferm pe rezultate efective. Pe aceeasi linie cu aceasta crestere generala a increderii si performantei in afaceri, 64% dintre companiile romanesti intentioneaza, de asemenea, sa angajeze mai mult personal, concentrandu-se asupra colaboratorilor tip "freelancer” (49%) si a tinerilor absolventi (74%).

In contrast cu optimismul romanesc, media globala a Indicelui Regus privind increderea in afaceri a scazut, cu unsprezece puncte, pana la 114, din aprilie 2011;

Proportia companiilor romanesti care raporteaza o crestere a venitului (54%) a crescut cu treizeci si patru de procente din aprilie 2011, iar cea a companiilor romanesti care raporteaza o crestere a profitului (40%) a crescut cu douazeci si cinci de procente in aceeasi perioada;

In Romania, 64% dintre companii intentioneaza sa creasca numarul de angajati in urmatorii doi ani;

Ca indicator al structurii de angajare in schimbare, intentiile de angajare in Romania arata un accent deosebit pe liber profesionisti (49%) si absolventi (74%) - deoarece companiile cauta avantaje competitive in prezent si o crestere in lunile urmatoare.

Gary Gurtler, Vicepresedinte CEE and Balkans Regus comenteaza: "Din raport se constata ca, desi perspectiva globala a suferit o scadere evidenta aproape peste tot in comparatie cu situatia de acum sase luni, Romania se indreapta in directia opusa acestei tendinte. Cu profituri si venituri in crestere, este suficient teren pentru cresterea increderii. In acest climat pozitiv de dezvoltare nu este surprinzator faptul ca unele companii investesc in bunul cel mai de pret: puterea oamenilor.”

"In Romania, companiile raman precaut optimiste, optand in multe cazuri pentru personal din randul colaboratorilor tip "freelancer” pentru a creste numarul de angajati, ramanand, asadar, o categorie flexibila si usor accesibila. In plus, profitand de solutiile de spatii de lucru flexibile disponibile deja pe piata, chiar si companiile cu activitati foarte restranse pot sa stabileasca o prezenta cu riscuri reduse pe pietele lor tinta, fara obligatii pe termen lung pentru sedii sau echipamente, ceea ce le permite sa se extinda sau sa se retraga in functie de conditiile unei piete instabile.”