Leonard Orban:Din 2012 autoritatile de management vor publica informatii complete privind accesarea fondurilor europene

Data publicarii: 24-11-2011 | Economie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinta legata de fondurile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020, ca la nivelul institutiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai multi bani europeni.

"Birocratia la noi e mai stufoasa si cerintele sunt mai mari decat prevederile legislatiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie sa se faca, dar am constatat ca demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis sa continui acest proces si sa spun ca vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management sa-si puna pe site informatii complete despre modul cum se proceseaza cererile de finantare", a spus Orban. 

Ministrul a aratat ca se impune o crestere a rigurozitatii la fiecare nivel din institutiile statului, pentru ca in prezent sunt situatii cand banii europeni sunt blocati la beneficiari si ei practic "nu circula". 

"Avem sume blocate la beneficiari si sunt blocati bani pentru un numar de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare in ce priveste refinantarea si retragerea banilor si daca ele nu se respecta trebuie sa decidem pana unde se continua proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii de neconcordanta va putea veni un moment in care trebuie ca statul sa decida retragerea refinantarii. 

El a spus ca exista riscul retragerii unor bani daca nu se iau decizii bune bazate pe prioritati. 

O prioritate a statului este si cheltuirea mai buna calitativ a fondurilor europene pana in 2013. 

"Nu cred ca va mai fi posibil sa ne trezim cu proiecte copiate si numarul beneficiarilor schimbat. (...) Politica de coeziune este pusa sub semnul intrebarii la nivel european si trebuie dovedit ca poate aduce plus valoare", a completat ministrul Orban, cu ocazia conferintei organizate de Fundatia Soros si Coalitia ONG-urilor pentru fonduri structurale. 

Leonard Orban a apreciat momentul acestei conferinte, ca fiind unul binevenit si potrivit pentru a se putea dezbate etapele si cadrul strategic de dezvoltare a Romaniei pentru 2014-2020. 

Oficialul a mai aratat ca cheltuirea fondurile europene va fi conditionata de indeplinirea unor actiuni. 

El a vorbit despre indeplinirea unor conditii precum existenta unei strategii nationale, existenta unui sistem de monitorizare a tintelor de strategie, modul de cheltuire si altele. 

Leonard Orban a spus ca actualul cadru legislativ trebuie schimbat si adaptat noilor cerinte, pentru a se putea cheltui cat mai multi bani europeni. 

"Actualul cadru legislativ va avea nevoie de solutii noi pentru ca are limite. El trebuie imbunatatit semnificativ pentru a se cheltui banii europeni in perioada 2014-2020. E nevoie de simplificare, transparenta", a adaugat ministrul afacerilor europene. 

Lucrarile conferintei au subliniat rolul unei consultari publice pentru stabilirea prioritatilor strategice de dezvoltare, dar si rolul pe care guvernul trebuie sa-l acorde integrarii grupurilor vulnerabile. 

Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a vorbit cu aceasta ocazie despre experienta tarii sale in procesul de consultari sociale referitor la programarea Fondului Social European, dar si de sustinerea Comunitatii Romilor in cadrul Programului Operational Resurse Umane. 

Ambasadorul a spus ca sunt mai multe principii care trebuie luate in seama in desfasurarea procesului de consultare: complexitate, documentare, continuitate. 

"Procesul de consultare sociala s-a realizat cu ajutorul unui ciclu de conferinte, intalniri, seminarii, interviuri, dar si pe cale electronica sub forma de corespondenta. Consultarile s-au desfasurat in 2006 si proiectul a fost postat pe pagina de internet ale Ministerului Dezvoltarii Regionale, dar si pe paginile oficiale ale ministerelor implicate in proces. Corespondenta cuprindea observatii dar si intrebari si propuneri. Consultarile au cuprins zone regionale, sectoriale si au fost organizate in comun cu parteneri sociali si economici" a spus ambasadorul Poloniei. 

Romania trebuie sa elaboreze, sa prezinte spre negociere si aprobare Comisiei Europene contractul de parteneriat pentru urmatoarea perioada de programare financiara 2014-2020. Din 2011 un grup de organizatii neguvernamentale sub coordonarea Fundatiei Soros sustine includerea grupurilor vulnerabile pe lista de prioritati a investitiilor publice in cadrul noii perioade de programare a fondurilor europene pe 2012-2020. 

Sursa: AGERPRES