Zona euro: Merkel si Sarkozy pentru un pact de stabilitate exclusiv

Data publicarii: Astazi, 28-11-2011 | International

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au in vedere punerea in aplicare a unui nou pact de stabilitate, care ar fi limitat la cateva tari din zona euro, potrivit informatiilor publicatiei Welt am Sonntag (WamS) ce urmeaza sa apara in editia de duminica, citate sambata de AFP.

Potrivit ziarului mentionat, care se bazeaza pe surse guvernamentale, cei doi lideri doresc sa puna in aplicare rapid un nou pact exclusiv intre Franta, Germania si unele tari, dupa modelul Acordului Schengen privind libera circulatie a persoanelor, care include in prezent 10 din cele 27 de tari membre ale UE. 

Parisul si Berlinul vor face propuneri in acest sens in cursul saptamanii, inainte de summitul UE din 9 decembrie si doresc ca Roma sa se asocieze, potrivit surselor. 

Pactul de stabilitate actual obliga cele 17 tari din zona euro sa-si limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB si indatorarea la 60% din PIB. 

O purtatoare de cuvant a guvernului german a confirmat sambata pentru AFP existenta unor discutii in acest sens in special cu Franta, pentru o intarire a Uniunii economice si monetare cu privire la o modificare limitata a tratatelor existente. 

Germania si Franta doresc totusi ''sa contribuie (...) cu puncte de vedere comune in mod adecvat", s-a subliniat. 

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost oficial insarcinat sa faca acest tip de propuneri, s-a amintit. 

France Presse aminteste ca Berlinul, Parisul si Roma au ajuns joi, la Strasbourg, la un compromis privind cel putin intarirea disciplinei bugetare din zona euro, dar Nicolas Sarkozy nu a reusit sa plieze Germania privind un punct important in opinia sa, rolul BCE in fata crizei. 

Primele trei economii din zona euro s-au declarat hotarate ''sa faca totul pentru a sprijini si a garanta perenitatea" monedei unice europene, potrivit lui Sarkozy.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: