34 de Camere de Comert Bilaterale atestate oficial ca organizatii de utilitate publica

Data publicarii: 12-12-2011 | Afaceri

Un numar de 34 de Camere de Comert Bilaterale au primit din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei atestarea oficiala ca organizatii de utilitate publica, in cadrul unui eveniment ce a avut loc in Aula Candelabrelor din Palatul Camerei de Comert.

 La eveniment au participat presedintii celor 34 de Camere de Comert Bilaterale, presedinti ai unor camere de comert judetene, sefii misiunilor diplomatice ale statelor pentru care au fost create Camerele de Comert Bilaterale respective, alti membri ai Corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai mediului de afaceri.

 "Pentru noi, este un nou inceput. Din 83 de organizatii care se autointitulau camere de comert, astazi au ramas valide, legale si valabile 34 de organizatii, prezente la acest eveniment.” a decalarat Excelenta Sa, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dl avocat Mihail M. Vlasov.

 In Romania, Sistemul Camerelor de Comert este alcatuit din Camera Nationala, CCI judetene si Camerele bilaterale. Noutatea este ca in tara noastra, nu poate exista decat o singura camera bilaterala intre Romania si un stat strain. "Toate organizatiile care nu indeplinesc conditiile legii urmeaza a fi reziliate”, a punctat Presedintele Camerei Nationale.

 Conform legii 39/2011, care modifica si completeaza  legea Camerelor de Comert, nr. 335/2007 "Camerele bilaterale sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter nonprofit, cu personalitate juridica, recunoscute de utilitate publica. Camerele bilaterale sunt create in scopul dezvoltarii relatiilor economice ale Romaniei cu tarile pentru care au fost create si al promovarii, apararii si sustinerii intereselor economice ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.”

 Camera Nationala este desemnata prin lege sa ateste oficial indeplinirea conditiilor pentru asumarea acestui rol esential pentru buna functionare a unei economii de piata, democratice. Cele 34 de organizatii au dovedit prin activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe si proiecte specifice, ca servesc intr-adevar scopului pentru care au fost create.